Η μόλυνση στις γαλλικές ακτές απειλεί με παραπομπή το Παρίσι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Γαλλία να επιληφθεί της ανεξέλεγκτης αύξησης της μόλυνσης που προκαλείται από την πράσινης άλγη στις ακτές της, απειλώντας να υποβάλει προσφυγή στο Δικαστήριο , εάν η ανταπόκριση της τους επόμενους μήνες αποδειχθεί ανεπαρκής.

Σύμφωνα με δύο Οδηγίες της επιτροπής, οι οποίες εκδόθηκαν στις 27 Οκτωβρίου, η Γαλλία πρέπει «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταπολεμήσει την μόλυνση που προκαλείται από τα νιτρικά άλατα» και να προσδιορίσει όλες τις πληγείσες περιοχές. Η Επιτροπή σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά αυστηροί κανόνες στη Γαλλία σχετικά με την διαχείριση των ζωικών αποβλήτων και των νιτρικών λιπασμάτων.

«Περιμένουμε από τη Γαλλία, όπως και από κάθε άλλο κράτος μέλος, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, και να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση της μόλυνσης,» δήλωσε στη EurActiv ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potocnik.

«Η Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίσει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και δεν θα διστάσει να παραπέμψει ένα κράτος μέλος στο Δικαστήριο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο» δήλωσε.
Ήδη από τον Ιούνιο του 2007, το Δικαστήριο έχει υποβάλει στη Γαλλία πρόστιμο ύψους 28 εκ. ευρώ, από το οποίο τελικά απαλλάχθηκε.

Στις 10 Οκτωβρίου η γαλλίδα υπουργός περιβάλλοντος Nathalie Kosciusko-Morizet εξέδωσε απόφαση, με την οποία αναθεωρούνται οι δράσεις της Γαλλίας σχετικά με την προστασία των υδάτων από τη μόλυνση με νιτρικά. Αυτή η απόφαση επικρίθηκε έντονος από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι αυξάνει τα ανώτατα όρια διάχυσης των νιτρικών στις φάρμες.

Η γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Sandrine Belier, η οποία προσφάτως απεύθυνε έκκληση στο Κοινοβούλιο να πιέσει την Επιτροπή πάνω στο ζήτημα αυτό, και κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση για καθυστερημένη δράση.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων που θα παρθούν το 2012, αλλά χωρίς καμία δέσμευση... Η όλη διαδικασία αναβάλλεται για τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές» δήλωσε.
Σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί κανόνες χρονολογούνται από το 1991, η κ.Belier πρόσθεσε : «Αργήσαμε 20 χρόνια. Η καθυστέρηση έχει αργήσει να γίνεται μεγάλη».

Από τη μεριά της η Επιτροπή θεωρεί ότι « η Γαλλία συμφώνησε να τροποποιήσει τη νομοθεσία της αλλά η μέχρι τώρα πρόοδος και οι προτεινόμενες αλλαγές είναι ανεπαρκής».

Άλγη στη Βρετάνη

Η Επιτροπή συγχρόνως ζήτησε πληροφορίες από τις γαλλικές αρχές, ειδικά όσον αφορά τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της πράσινης άλγης στη Βρετάνη.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Ιουλίου, η Επιτροπή τόνισε ότι φέτος το φαινόμενο « εξέλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις», δεδομένου ότι η ποσότητα πράσινης άλγης που συλλέχθηκε στις 30 Ιουνίου από τις ακτές της Βρετάνης ( 25.000 m³ ) ήταν η διπλάσια από αυτή που συλλέχθηκε πέρυσι τέτοια εποχή.

Η Επιτροπή ζήτησε ενημέρωση σχετικά με όλα τα ρυθμιστικά, διαχειριστικά, δημοσιονομικά και άλλα μέτρα απέναντι στη μόλυνση, συνοδευόμενη από ένα δεκασέλιδο κείμενο με ερωτήσεις.

Στη Γαλλία παραχωρήθηκε ένας επιπλέον μήνας προκειμένου να απαντήσει, παρόλο που έχασε τη προθεσμία της 21ης Οκτωβρίου, καθώς η τελική της απάντηση υποβλήθηκε στις 23 του μήνα. Η αντίδραση της Επιτροπής αναμένεται σε μερικές εβδομάδες.

Το Παρίσι θεωρείται ιδιαιτέρως βραδυκίνητο στην υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την ποιότητα των υδάτων. Πέρα από την απειλή επιβολής προστίμου τον Ιούνιο του 2007, η Γαλλία είχε καταδικαστεί το Μάρτιο του 2001 από το Δικαστήριο για υπερβολική συγκέντρωση νιτρικών αλάτων σε νερό που χρησιμοποιείται για οικιακή κατανάλωση.

Προθεσμία για την γαλλική απάντηση στην Επιτροπή για την προστασία του νερού από τη μόλυνση νιτρικών αλάτων. 

Τα γαλλικά υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας εξέδωσαν δελτίο Τύπου, αμυνόμενα των κατηγοριών της Επιτροπής: «Χωρίς να περιμένουνε τις δύο αιτιολογημένες απόψεις από την Επιτροπή», οι υπουργοί έχουν «δεσμευθεί εδώ και μήνες για μια τεράστια μεταρρύθμιση στην εφαρμογή της οδηγίας, προκειμένου να βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα, εδαφική συνοχή και αποτελεσματικότητα των μέτρων και να μειωθούν οι περαιτέρω κίνδυνοι της μόλυνσης».
Πηγή: Πηγή: EuroActiv.gr