Κλείσιμο

Σκουπίδια: Νόμος από τον περασμένο Ιούνιο η αποκομιδή από ιδιώτες

Υπάρχει νόμος στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2011 που επιτρέπει στους δημάρχους να αναθέτουν με σύμβαση τη διαχείριση των αποβλήτων σε ιδιώτες.

Ο νόμος 3979 και το άρθρο 61 που επιτρέπει στους δήμους να συνεργάζονται με επιχειρήσεις καθαριότητας και να καθαρίζουν κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και δρόμους.

Ήδη σήμερα αρκετοί δήμοι συνεργάζονται με ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών στους μπλέ κάδους.

Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με εργοστάσιο διαλογής ΚΔΑΥ στη Σίνδο και μεταφέρονται εκεί υλικά ανακύκλωσης από τους μπλέ κάδους.

Επίσης σήμερα οι 19 από τους 42 ΧΥΤΑ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα διαχειρίζονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες.

Επίσης ιδιώτες διαχειρίζονται τον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων και τη μονάδα βιοαερίου στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων.

Δείτε τι αναφέρει το άρθρο 61 του νόμου 3979

"Για την παροχή συγκεκριµένων υπηρεσιών συλλογής και µεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιµων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δηµοτικών κτιρίων, ακολουθείται η διαδικασία για τη σύναψη δηµόσιων συµβάσεων παροχής υπηρεσιών, που προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 60/2007 (Α΄ 64), σε συνδυασµό µε τις διατάξεις των άρθρων 209 και 273 του Κ.Δ.Κ. (ν. 3463/2006).

Με αιτιολογηµένη απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου, η οποία λαµβάνεται µε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των µελών, τεκµηριώνεται η αδυναµία εκτέλεσης συγκεκριµένων υπηρεσιών µε ίδια µέσα του δήµου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείµενο των παρεχόµενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.

2. Συµβάσεις που έχουν καταρτισθεί από δήµους, µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος, µε τις οποίες έχει ανατεθεί σε φυσικά ή νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και η αποκοµιδή και διαχείριση αποβλήτων, θεωρούνται νόµιµες µέχρι τη λήξη τους".

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου