Ποινές για κακοδιαχείριση νοσοκομειακών και μολυσματικών αποβλήτων

Πρόστιμα και ποινές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε αποπομπές διοικητών νοσοκομείων, προανήγγειλε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής ο κ. Λοβέρδος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξουν αποπομπές διοικητών ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμων» σε όσους δεν συμμορφώνονται με το θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο επεσήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι έτοιμο για συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος τον Δεκέμβριο και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά στην αντιμετώπιση δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

Την κατάσταση στα νοσοκομεία από περιβαλλοντικής άποψης περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος ανακοίνωσε -μετά από σχετική έρευνα που έγινε σε 177 μονάδες, δυναμικότητας 30.000 κλινών- ότι διαπιστώθηκε πως μόνο το 16% των μονάδων έχουν περιβαλλοντική άδεια, μόλις το 5% άδεια διαχείρισης αποβλήτων, μόνο το 8% διαθέτουν άδεια απόθεσης, ενώ εσωτερικό οργανισμό διαχείρισης αποβλήτων διαθέτει το 45% των μονάδων.
Ο Υπουργός περιβάλλοντος προανήγγειλε πάντως νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν δύο νέες μονάδες αποτέφρωσης αποβλήτων στην βόρεια και στη δυτική Ελλάδα.

Σε ότι αφορά πάντως το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων που έθεσε στην επιτροπή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε ότι εντός του Οκτωβρίου θα υπάρχει φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων με πρόεδρο τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ενώ μέσα στο 2012 θα αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα κατασκευάσει τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου