Κλείσιμο

Αυθαίρετα: Σειρά αλλαγών και μειώσεις προστίμων

Σε μειώσεις των προστίμων όσων υπαχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων προχωρά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο Υπουργός διατύπωσε αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων μείωση των συντελεστών προστίμων διατήρησης για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες ενώ εξαίρεσε των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί πριν από το 1955.

Στο εξής μάλιστα προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας των κτηρίων, αλλά και «κοινωνικός συντελεστής». Συγκεκριμένα ο «κοινωνικός συντελεστής» αφορά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ατόμων με αναπηρία που το αυθαίρετο αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία. Το πρόστιμο θα μειώνεται στο 50% για όσους ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στον συντελεστή παλαιότητας, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 20% της οφειλής για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί πριν τις 31/1/1983 και στο 50% για όσα έχουν χτιστεί από την 1/1/1984 έως τις 31/12/2003. Ενώ τα πρόστιμα παραμένουν στο ακέραιο για τα νεώτερα κτίσματα .

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών, που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων.

Τέλος για τους ημιυπαίθριους, ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν έδωσε άλλη παράταση για την ένταξη στη σχετική ρύθμιση και δήλωσε ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για την "τακτοποίηση" λήγει οριστικά στις 31 Οκτωβρίου. Όσοι υποβάλλουν αίτηση θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση της οφειλής έως τις 30 Δεκεμβρίου.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου