«Αντικρούει» τους ισχυρισμούς περί κλιματικής αλλαγής η Προεδρία

Οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι η Πολωνία θα παρεκκλίνει από το νόμο περί ελεύθερων αδειών εκπομπών για τα 13 εργοστάσια άνθρακα που δεν έχουν ακόμη κατασκευασθεί.

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών σχεδιάστηκε για να αποτρέψει επενδύσεις υψηλού άνθρακα. Ωστόσο τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών που δόθηκαν στα εργοστάσια άνθρακα, μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για ρύπανση.

Τώρα «επίκειται» προσφυγή στο υπουργείο περιβάλλοντος στη Βαρσοβία σύμφωνα με την περιβαλλοντική ΜΚΟ Client Earth, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα.

«Θα λάβουμε νομική δράση στην Πολωνία» είπε στη EurActiv η Karla Hill, διευθύντρια προγραμμάτων της ΜΚΟ.

«Θα δώσουμε επίσης στοιχεία στην Επιτροπή για το καθεστώς αυτών των έργων και θα ζητήσουμε να απορριφθούν τα στοιχεία που δεν ισχύουν.»

Οι Βρυξέλλες πρέπει να εγκρίνουν τα σχέδια της δωρεάν κατανομής της Πολωνίας μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου 2011. Μέχρι και 11,700MW ηλεκτρισμού θα μπορεί να παράγεται από εργοστάσια άνθρακα.

Οι πολωνικές αρχές χορήγησαν δωρεάν άδειες εκπομπών βάσει του συστήματος εμπορίας εκπομπών στις 30 Ιουνίου στη βάση του ότι η διαδικασία επένδυσης «επί της ουσίας» ξεκίνησε πριν την 31η Δεκεμβρίου 2008.

Ωστόσο η Client Earth ισχυρίζεται ότι μόλις ένας εκ των 14 επενδυτών είχε έγκυρη άδεια οικοδόμησης τη στιγμή της αίτησης.

Σύμφωνα με τον Piotr Turowicz, δικηγόρος της ΜΚΟ, «τα εναπομείναντα 13 εργοστάσια άνθρακα δεν πληρούν τα κριτήρια και δεν πρέπει να λάβουν άδειες εκπομπών και συνεπώς, δεν μπορούν να περιληφθούν στις εθνικές αιτήσεις για παρεκκλίσεις, τις οποίες πρόκειται να αποστείλει η Πολωνία στην Επιτροπή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.»

Η Βαρσοβία αντικρούει τους ισχυρισμούς

Η εκπρόσωπος της μόνιμης πολωνικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Renata Bancarzewska, απέστειλε επιστολή στη EurActiv αρνούμενη τους ισχυρισμούς.

«Τα κριτήρια από την Ανακοίνωση της Επιτροπής έδωσαν βάση στις τοπικές αρχές να χορηγήσουν άδειες εκπομπών σύμφωνα με το πολωνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες που σχετίζονται με τη διαδικασία επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στην Πολωνία», είπε.

Ωστόσο σε ένα υπαινιγμό της ανησυχίας για τις άδειες συνέχισε: «Ωστόσο το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κεντρικές αρχές που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις δόλιες χορηγήσεις δωρεάν δικαιωμάτων για τις εγκαταστάσεις.»

Καθώς ξεκινά η Πολωνική Προεδρία, η ενεργειακή πολιτική της Πολωνίας αναδύεται ως βασικός τομέας εντάσεων.

Κατά την πρώτη μέρα, το κοινοβούλιο στη Βαρσοβία ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων με εκτιμώμενο κόστος 18-21 δις ευρώ.

Η Πολωνία δεν μπορεί να αντέξει τους στόχους για το CO2

Μιλώντας λίγο πριν από αυτό, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk επέμεινε ότι η Πολωνία θα αντιταχθεί στην επιβολή των φιλόδοξων στόχων για μείωση των εκπομπών CO2, παρόλο που τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν δράσουν όπως νομίζουν.

«Όταν μιλάμε για την πολωνική οικονομία, απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε.

«Η Πολωνία παράγει το 95% του ηλεκτρισμού της από υψηλές εκπομπές άνθρακα και οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να το θυμούνται αυτό».

Ο Πολωνός Επίτροπος Janusz Lewandowski σόκαρε τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που έδωσε αμφισβητώντας εάν υπάρχει κλιματική αλλαγή, ή το εάν καύσιμα όπως ο άνθρακας συνεισφέρουν σε αυτό.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr