Προτάσεις της ΕΕ στη Διάσκεψη του Ρίο+20 για την μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία

Προτάσεις για την Παγκόσμια Σύνοδο κορυφής που θα γίνει τον επόμενο χρόνο στο Ρίο, κατέθεσε Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες (20 Ιουνίου) κατέθεσε προσδιορίζοντας το «τι, πώς και ποιος» της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία και ζητώντας την έγκριση του παγκόσμιου οδικού χάρτη  για να εγγυηθεί τη συνεχή δέσμευση πέρα από τη Διάσκεψη. 

Παρουσιάζοντας τις απόψεις της της ΕΕ στον τύπο, ο Επίτροπος για το περιβάλλον Janez Potocnik επέμεινε ότι η Διάσκεψη του Ρίο+20 θα πρέπει να θεωρείται «ως μια αρχή και όχι ως αυτοσκοπός».

Η ανακοίνωση που προετοιμάζει το έδαφος για τη θέση της ΕΕ στη Διάσκεψη του Ρίο+20 των ΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούνιο του 2012 εκδόθηκε χθες(20 Ιουνίου). 

Περιγράφει στόχους και συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με τα δύο αλληλένδετα θέματα ης Διάσκεψης του Ρίο: τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και τη βελτίωση της διακυβέρνησηςγια την αειφόρο ανάπτυξη.

Το έγγραφο θέτει τη βάση για περαιτέρω διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, τις επιμέρους χώρες, την κοινωνία των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Ρίο+20, πριν μια ενοποιημένη θέση υποβληθεί στα ΗΕ αργότερα αυτό το έτος(μέχρι την 1η Νοεμβρίου).

Εκτός από την εξασφάλιση ότι το συμφωνηθέν όραμα και οι στόχοι θα ακολουθούνται με συστηματικό τρόπο μετά τη Διάσκεψη του 2012, «ένας οδικός χάρτης για μια πράσινη οικονομία» μπορεί σύμφωνα με την Επιτροπή «να σχεδιάσει μια σειρά από διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές δράσεις με ορόσημα, δείκτες και στόχους, καθώς και μηχανισμούς για να παρακολουθεί τη συνολική πρόοδο».

Ο κυρίαρχος στόχος αυτού του παγκόσμιου οδικού χάρτη είναι να ενθαρρύνει τις χώρες να θεσπίσουν στρατηγικές για να πρασινίσουν τις οικονομίες τους, συντάσσοντας στόχους και χρονοδιαγράμματα για την ανάληψη δράσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η πρόοδος προς μια πράσινη οικονομία στη συνέχεια θα παρακολουθείται  μέσω «βασικών δεικτών και ενός συμφωνημένου σε παγκόσμιο επίπεδο συστήματος για την περιβαλλοντική και την κοινωνική λογοδοσία», για παράδειγμα με βάση το προγραμματισμένο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για περιβαλλοντικούς λογαριασμούς. 

Ιστορικό
Το Δεκέμβριο του 2009 η ΓΣ των ΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για τη διεξαγωγή της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη το 2012. Η Διάσκεψη αυτή αναφέρεται ως «Ρίο+20» ή η Παγκόσμια Σύνοδο κορυφής του 2012, καθώς διεξάγεται ακριβώς 2 δεκαετίες μετά από μια διεθνή Διάσκεψη ορόσημο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ονομάζεται «Παγκόσμια Σύνοδο κορυφής». Το 1992 η Σύνοδος κορυφής συμφώνησε σχετικά με ένα πλάνο(Agenda 21) και μια δήλωση όπου καθορίζονται οι αρχές για την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης.

Φιλοξενούμενη από τη Βραζιλία, η Σύνοδος κορυφής του 2012 θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ανανέωση της δέσμευσης για την αειφόρο ανάπτυξη και την αξιολόγηση της προόδου. Οι δύο βασικοί στόχοι της είναι η πράσινη οικονομία στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και η εξάλειψη της φτώχειας, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Προς παγκόσμιες «πράσινες αγορές» 
Η ανακοίνωση καταγράφει το «τι, πως και ποιος» της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε παγκόσμιο, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Στο μέρος «τι» το έγγραφο προτείνει επενδύσεις σε βασικούς πόρους και σε κεφάλαιο φυσικών πόρων όπως το νερό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι θαλάσσιοι πόροι, η βιοποικιλότητα και οι υπηρεσίες οικοσυστήματος, η βιώσιμη γεωργία, τα δάση, τα απόβλητα και η ανακύκλωση.

Οι περιοχές αυτές «στηρίζουν τα εκατομμύρια των μέσων συντήρησης και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φτώχειας» και «θα μπορούσαν να γίνουν περιοχές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και τις παγκόσμιες αγορές», σημείωσε ο Potocnik.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω περιοχές των πόρων «θα μπορούσαν να γίνουν οι βασικές αγορές ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας», στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αλλά μια σειρά ρυθμιστικών και αγοραστικών μέσων («πως») όπως οικολογικοί φόροι, εμπορεύσιμες άδειες και περιβαλλοντικές επιδοτήσεις πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να καταστήσουν δυνατή την αύξηση στους παραπάνω τομείς και να διασφαλίσουν την προβλεψιμότητα και ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, τόνισε η Επιτροπή.

Κινητοποιώντας δημόσιους και ιδιωτικούς χρηματοδοτικούς πόρους, επενδύοντας σε δεξιότητες και πράσινα επαγγέλματα και αναπτύσσοντας δείκτες που αντανακλούν την περιβαλλοντική και την κοινωνική ανάπτυξη, επίσης, χαρακτηριστικό μεταξύ των εργαλείων που μπορεί να δείξει το δρόμο προς μια πράσινη οικονομία , δήλωσε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
Πηγή: EurActiv.gr