Έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά μια έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, συνδέεται πολύ άμεσα με τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε την μελέτη για το κλίμα στη χώρα μας μετά από 90 χρόνια και θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες σε όλους τους τομείς. Στην γεωργία, στα δάση, στην αλιεία, στον τουρισμό και στην οικονομία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και το κλίμα.

"οι εξουσίες και οι πόροι πάνε σε μια ελίτ και αυτό έχει φέρει την κρίση" είπε και συνεχίζει:

"οι επόμενες γενιές θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και οι κλιματικές αλλαγές θα φέρουν μια νέα δημοκρατική διακυβέρνηση που θα καταπολεμά την αδικία". Το πήγε ακόμα παραπέρα λέγοντας πως "χρειάζεται μια ριζική αναμόρφωση της δημοκρατίας και αλλαγή του τρόπου ζωής" Μίλησε και για τις νέες τεχνολογίες αναφέροντας πως "θα μειώσουν την ανεργία και να αντιμετωπίσουν το πελατειακό σύστημα".

Η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις στους τομείς της γεωργίας, των δασών, της αλιείας, του τουρισμού, των μεταφορών, στις δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές και στο δομημένο περιβάλλον των αστικών κέντρων οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας, στην ξηρασία, σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι επιπτώσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας, σε απώλεια κεφαλαίου και σε επιπλέον δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών. Αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν επίσης όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα της Ελλάδος και την υγεία των κατοίκων.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της ούτε στην Ελλάδα ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε από τη μελέτη ότι θα είναι πολύ υψηλό. Αν η κλιματική αλλαγή εξελιχθεί με την ένταση που αναμένεται έως το 2050 και το 2100 χωρίς παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η σωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2100 φθάνει τα 701 δισεκ. ευρώ, δηλ. ισοδυναμεί με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Η αποφυγή ή ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής (περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου) απαιτεί συνεχή προσπάθεια δραστικής μείωσης των εκπομπών στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο από σήμερα και μέχρι το 2050 και στη συνέχεια μέχρι το 2100.

Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη διάδοση νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών. Η μελέτη αποτίμησε το κόστος για την ελληνική οικονομία των μέτρων δραστικής μείωσης των εκπομπών, το οποίο εκτιμήθηκε ότι σωρευτικά φθάνει τα 113 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2050 και συνολικά τα 142 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2100, δηλ. ισοδυναμεί με περισσότερο από το ήμισυ του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ. Το όφελος για την οικονομία θα είναι όμως πολλαπλάσιο, γιατί ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, αν η μείωση των εκπομπών γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, θα περιορίσει το κόστος των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία σχεδόν κατά 60% (σε 294 δισεκ. ευρώ σωρευτικά έως το 2100, έναντι 701 δισεκ. ευρώ σε περίπτωση μη δράσης).

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε πως έως το 2020 θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα σε Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας που αγγίζουν τα 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην ομιλία του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έστειλε και ένα μήνυμα για την οικονομία. Υποστήριξε ότι η δημοσίευση της έκθεσης για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα τα επόμενα 90 χρόνια αποτελεί και μια ξεκάθαρη απάντηση στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό. Οι υπολογισμοί στις αναλύσεις κόστους και οφέλους που περιλαμβάνονται στην έκθεση γίνονται σε ευρώ.

Συντονιστής της ομάδας επιστημόνων που ετοίμασαν την έκθεση ήταν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Ζερεφός.

Ανέφερε ότι στη μελέτη υπάρχουν δύο σενάρια. Το πολύ κακό και το λιγότερο κακό που εννοεί ότι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς κελσίου. Σενάριο μάλλον απίθανο. Το χειρότερο σενάριο αναφέρει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 2% το 2050 και κατά 6% το 2100. Εάν όμως ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, η μείωση του ΑΕΠ το 2100 θα περιοριστεί στο 3,7% τα επόμενα 90 χρόνια.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι η πράσινη ανάπτυξη θα κάνει ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει σε άνοιγμα σε νέες αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί και πρέπει να γίνει με σεβασμό προς το περιβάλλον. Θα έρθουν νέες οικονομικές ευκαιρίες.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου