Ο Σκάι επιστρέφει στον Κηφισό

Για τρίτη φορά σε 4 χρόνια ο Σκάι επιστρέφει στο τελευταίο ζωντανό ποτάμι της Αττικής. Τον Κηφισό. Τον Μάιο του 2007, μαζί με την εταιρεία Κέρχερ καθαρίσαμε τουλάχιστον 180 τόνους με μπάζα και σκουπίδια και σε πολλά σημεία τα αποτελέσματα είναι ορατά ακόμα και σήμερα.

Επιστρέφουμε στον Κηφισό για να θυμηθούμε αλλά κυρίως να πιέσουμε τους φορείς τα λόγια πριν από 4 χρόνια που είχαμε ακούσει από τους αρμόδιους, να γίνουν επιτέλους πράξη.

Φέτος από 23 Μαίου έως 27 Μαίου νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον Κηφισό. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και θέματα που αφορούν την προστασία του ποταμού. Για άλλη μια χρονιά θα κάνουμε και καθαρισμούς με την εταιρεία Κέρχερ την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Μαίου.

 
Το 2010 η εκστρατεία για τον Κηφισό είχε γίνει από 31 Μαίου έως 6 Ιουνίου. 

Όμως πολλά πράγματα ακόμα δεν έχουν γίνει. 

O Κηφισός είναι το τελευταίο «ζωντανό» ποτάμι του Λεκανοπεδίου. Η κοίτη του που απλώνεται σε έκταση 12.000 στρεμμάτων, διέρχεται μέσα από τουλάχιστον δέκα περιοχές της Αττικής, μεταξύ αυτών τη Ν. Ερυθραία, την Κηφισιά, τη Μεταμόρφωση, τη Λυκόβρυση και τη Ν. Φιλαδέλφεια. Δυστυχώς, η υποβάθμιση του Κηφισού και των παραχειμάρρων του τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανοικτά περιβαλλοντικά μέτωπα του Λεκανοπεδίου. Τα σκουπίδια, οι εκχερσώσεις, οι καταπατήσεις, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η μόλυνση των υδάτων του με βιομηχανικά απόβλητα, συνθέτουν την εικόνα ενός φυσικού τοπίου που αργοπεθαίνει.

 

 

 

Συμμετέχετε στην ενημέρωση για τον Κηφισό!

 

Στείλτε μας τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας από αυτή τη σελίδα: 


Δεκαεφτά χρόνια μετά το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 632/27-6-1994) για τον καθορισμό των ζωνών προστασίας του, ο Κηφισός παραμένει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος στην πολύπαθη Αττική.

Από την άλλη πλευρά, ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού που συστάθηκε με το ΠΔ 346/2002,δεν έχει καταφέρει να ασκήσει αποτελεσματικά τις εκτεταμένες αρμοδιότητές του καθώς δεν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο χρηματοδοτήσεις. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, οι πρακτικές λεηλασίας ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική θα παγιώνονται. Είναι επομένως ανάγκη να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία και να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να σταματήσουν οι καταστρεπτικές παρεμβάσεις στον Κηφισό. Ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να επανορθώσουμε πλήρως την ζημιά που έχει γίνει, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερη καταστροφή στο μέλλον. 
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου