Αντίθεση τοπικών κοινωνιών στο Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις Υδατοκαλλιέργειες

Την αντίθεσή τους στις διατάξεις που περιλαμβάνει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες εξέφρασαν την Τετάρτη στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, τριμελής αντιπροσωπεία από το Δήμο Πόρου και ο τέως Δήμαρχος Μεθάνων.

Θέμα της συνάντησης των δύο πλευρών ήταν το υπό διαβούλευση «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Τόσο ο βουλευτής, κ. Δ. Καρύδης όσο και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημέρωσαν τον κ. Σηφουνάκη για τις αντιδράσεις και διαφωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων και των πολιτών του Πόρου, της Τροιζήνας και των Μεθάνων για τις διατάξεις, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν περιοχές με μεγάλο πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο που έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλους και θαλάσσιου τουρισμού να μετατραπούν σε βιομηχανικές περιοχές εκμετάλλευσης Υδατοκαλλιεργειών, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον Τουρισμό, ο οποίος είναι πηγή ζωής για τις περιοχές αυτές.

Επισήμαναν επίσης ότι οι μέχρι σήμερα εγκατεστημένες ιχθυοκαλλιέργειες λειτουργούν παράνομα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο και με ιδιαίτερα βλαπτικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και ζήτησαν να υπάρχει σύμφωνη γνώμη στο Ειδικό Σχέδιο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Παράλληλα τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες να είναι επικεντρωμένες μόνο στον Πόρο και στην Ακτογραμμή Τροιζήνας- Μεθάνων αλλά να βρεθούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις και ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού της Αθήνας.
Πηγή: skai.gr