Κλείσιμο

Η μάχη με τα σκουπίδια της Άνδρου

Περισσότερες από 60 ημέρες με τα σκουπίδια στους κάδους ζουν οι κάτοικοι στην Άνδρο μετά την κατολίσθηση στην παράνομη χωματερή που υπάρχει στην περιοχή.

Η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει έναν ενδιάμεσο τρόπο διαχείρισης μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα με χωροθέτηση ΧΥΤΥ.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500 τόνοι σκουπιδιών έχουν ήδη συσσωρευτεί στους κάδους, αλλά και στα νοικοκυριά του νησιού, καθώς ο δήμος έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην «κατεβάζουν» τα σκουπίδια.

Όλα αυτά έχουν προκύψει μετά την κατολίσθηση των σκουπιδιών που πετιούνται σε χωματερή, σε μια πλαγιά, δίπλα στη θάλασσα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, καθώς οι αρχές του νησιού δεν έχουν καταφέρει επί χρόνια να καταλήξουν στην τοποθεσία για τη δημιουργία ΧΥΤΑ.

Το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά το κλείσιμο της παράνομης αλλά και ταυτόχρονα μοναδικής χωματερής.

Τα απορριμματοφόρα γέμισαν και παραμένουν σταθμευμένα, ενώ οι αρχές του νησιού στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση αναζητώντας βοήθεια για τη διαχείριση των 10-15 τόνων σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στο νησί.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι -μέχρι πρότινος τρεις- δήμοι της Ανδρου δεν κατάφεραν για περισσότερο από μια δεκαπενταετία να καταλήξουν στην επιλογή ενός χώρου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΧΥΤΑ, για να κλείσει και να αποκατασταθεί η χωματερή. Οι δύο περιοχές που είχαν επιλεγεί, μετά κόπων και βασάνων, απορρίφθηκαν για περιβαλλοντικούς λόγους

Σημαντικό πρόβλημα, πάντως, έχει δημιουργηθεί και από την κατολίσθηση της χωματερής στη θάλασσα, που απειλεί με οικολογική καταστροφή ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άνδρου Γιάννη Γλυνό, ο δήμος απευθύνθηκε στο ΕΜΠ και υπέβαλε πρόταση στην ΚΑ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων (η χωματερή βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο) για τη συλλογή και απόθεση των σκουπιδιών μέσα στην πλαγιά.

Όσο για τη θάλασσα, αποφάσισε την τοποθέτηση ειδικών διχτύων, για τη συγκράτηση των απορριμμάτων μέχρι να συλλέγουν.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου