Αποτίμηση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης

Η κλιματική αλλαγή μετά την Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη ήταν το αντικείμενο συζήτησης της θεματικής βραδιάς που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Την εκπομπή παρουσίασαν ο Άρης Πορτοσάλτε και η Κατερίνα Χριστοφιλίδου, ενώ καλεσμένοι ήταν ειδικοί οι οποίοι μίλησαν για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης, τις επιπτώσεις των αποφάσεων που ελήφθησαν, αλλά και τις επόμενες κινήσεις.

Όπως ειπώθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η διάσκεψη αποδείχτηκε ένα μεγάλο ναυάγιο, καθώς οι 193 ηγέτες που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάποιο απτό και νομικά δεσμευτικό αποτέλεσμα.

Οι καλεσμένοι της εκπομπής επισήμαναν ότι όλες οι διαπραγματεύσεις μετά τη σύνοδο στο Μπαλί ουσιαστικά ακυρώνονται, και το παγκόσμια όραμα για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έγινε τελικά πολιτικός συμβιβασμός.

Ιδιαίτερα επικριτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη θεματική βραδιά. Ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας ανέφερε ότι η διάσκεψη ήταν μια μεγάλη αποτυχία. "Τίποτα δεν πήγε καλά, ούτε σε διαδικαστικά ζητήματα, αλλά ούτε και στο ρόλο της Κίνας και των ΗΠΑ, ο οποίος τελικά ήταν εξαιρετικά αρνητικός", είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι "η στάση της Ελλάδας ήταν θετική, αλλά η ΕΕ ως σύνολο έχασε τον ηγετικό ρόλο που είχε στο παρελθόν".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace, Δ. Ιμπραήμ, ο οποίος χαρακτήρισε τη διάσκεψη "μεγάλη επιτυχία για τους χρήστες του λιθάνθρακα".

Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κλιματική αλλαγή, καθηγητής Δ. Λάλας, επισήμανε, αναφερόμενος στην Κοπεγχάγη, ότι δεν γίνεται σωστός προγραμματισμός για το κλίμα αν δεν διαγραφεί η αρπαχτή.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της Ελλάδας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, σημείωσε ότι η Επιχείρηση επιθυμεί να παίξει ρόλο στο κομμάτι των ΑΠΕ, αντικαθιστώντας σταδιακά τις μονάδες λιγνίτη με μονάδες ΑΠΕ.
Πηγή: skai.gr