Χάος και αδιέξοδο

Μέσα σε μία χαώδη ατμόσφαιρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη, προκειμένου οι υπουργοί να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η κατάρτιση ενός κειμένου συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί την Παρασκευή από τους 120 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, από τους οποίους ορισμένοι έχουν ήδη φθάσει, όπως ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ και ο βρετανός Γκόρντον Μπράουν.

Κατά την επανάληψη σήμερα των διαπραγματεύσεων, η Ινδία έκανε λόγο για «απόλυτο παζάρι, το Τουβαλού (ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου, στον Ειρηνικό) συνέκρινε τη διάσκεψη με τον Τιτανικό, ενώ η Βραζιλία παραπονέθηκε στην δανική προεδρία διότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ήταν αποκλεισμένος από την σκληρή υπηρεσία ασφαλείας.

Από την πλευρά του πρωθυπουργός της Αυστραλίας προειδοποίησε ότι ό,τι είναι να συμβεί, πρέπει να συμβεί μέχρι την Παρασκευή: "Δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Ας είμαστε σαφείς".

Πάντως, ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε ήδη την απαισιοδοξία του, κρίνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας "είναι πολύ δύσκολη".

"Είμαι λίγο ανήσυχος, διότι μένει τόση δουλειά να γίνει. Φοβάμαι μήπως συμβεί κάτι άλλο, διότι τότε θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε", δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής για το κλίμα Μπρις Λαλόντ, κατηγορώντας για διαδικαστική αδεξιότητα την προεδρεύουσα δανή υπουργό Κόνι Χέντεγκαρντ, η οποία παραιτήθηκε για να δώσει τη θέση της στο δανό πρωθυπουργό Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρέντρικ Ράινφελντ εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη η οποία θα επιτρέπει την υλοποίηση του στόχου μείωσης κατά 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας στη γη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς απόφαση για τη χορήγηση αριθμητικά προσδιορισμένης βοήθειας προς τις φτωχές χώρες.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 170 άτομα συνελήφθησαν την ώρα που διαδηλωτές προσπάθησαν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του Bella Center, έδρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, ενώ περιορισμοί εφαρμόστηκαν στην είσοδο των εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Διαβάστε το blog του ΣΚΑΪ για την Κοπεγχάγη.
Πηγή: skai.gr