Αμερικανικές πιέσεις στην Κοπεγχάγη

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως ο χρόνος τελειώνει για την κλιματική αλλαγή και επέκριναν τις προκλήσεις και τη βραδυπορία στη διαπραγματευτική διαδικασία στη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, Τοντ Στερν, άσκησε πιέσεις για μία απόφαση στα εκκρεμή θέματα που αφορούν τη συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα.

Ακόμα, τόνισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων κρατών, ωστόσο επεσήμανε ότι υπήρχαν ελπίδες για κάποια πρόοδο.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών επιμένουν να κάνουν λόγο για αντιδημοκρατικές διαδικασίες και συνομιλίες που διεξάγονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Την ίδια ώρα, νέο σχέδιο διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που δεν περιλαμβάνει όμως καμία αναφορά σε αριθμητικό στόχο, ούτε ως προς τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων, ούτε ως προς τη χρηματοδότηση, δόθηκε στη δημοσιότητα από τους υπευθύνους των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το κείμενο αυτό αναμένεται να αναθεωρηθεί την νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν οι ομάδες εργασίας που έχουν οριστεί για τα ευαίσθητα σημεία θα έχουν καταθέσει την πρότασή τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στις βιομηχανοποιημένες χώρες.

Απόψε το βράδυ φτάνει στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ένας από τους πρώτους ηγέτες κράτους που θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον.

Ο κ. Μπράουν σκοπεύει να ζητήσει πρόσθετη ώθηση για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τις κλιματικές αλλαγές.

Σήμερα εξάλλου ο πρίγκιπας Κάρολος θα μιλήσει στην Κοπεγχάγη με θέμα τη βιωσιμότητα της ανθρώπινης κοινωνίας.

Στην Κοπεγχάγη έφθασε σήμερα και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Στο μεταξύ, βίαιες συμπλοκές σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών από τον καταυλισμό Κριστιάνα, κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ομάδα ατόμων έστησε οδοφράγματα, άναψε φωτιές και πέταξε μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και μάνικες νερού και συνέλαβε πάνω απο 150 άτομα.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα των πλούσιων χωρών για τους μετανάστες που προκύπτουν απο τις κλιματικές αλλαγές.
Πηγή: skai.gr