"Πάγωσε" η Κοπεγχάγη

Αποχή από τις συζητήσεις στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές αποφάσισαν τα αφρικανικά και τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη, λόγω της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Εξηγώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος του Νίγηρα τους λόγους της αποχής, δήλωσε πως "δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των αφρικανικών χωρών που αφορούν σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά και στον τομέα της χρηματοδότησης".

"Περιμένουμε από αυτούς να έρθουν να μας βρουν με μία πρόταση, ζητάμε 100 δισ. δολάρια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος.

"Πρόκειται για μία αποχώρηση για τη διαδικασία και τους τύπους, όχι μία αποχώρηση για την ουσία και αυτό είναι λυπηρό", σχολίασε η αυστραλή υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή Πένι Γουόρθ.

Πάντως, ο επικεφαλής της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Ίβο ντε Μπουρ, προέβλεψε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν και πάλι.

Έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα

Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε τη Δευτέρα στην δημοσιότητα, εφέτος σημειώθηκαν οι λιγότερες φυσικές καταστροφές τις τελευταίες δεκαετίας στον κόσμο, αλλά οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέχισαν να ευθύνονται για τους περισσότερους από τους θανάτους και για τις περισσότερες ζημιές.

Εφέτος καταγράφησαν 245 φυσικές καταστροφές, ενώ είχαν σημειωθεί 434 το 2005 που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός της δεκαετίας σύμφωνα με την Διεθνή Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για Μείωση των Καταστροφών.

Από τις 245 καταστροφές οι 224 είχαν σχέση με καιρικά φαινόμενα και στοίχισαν την ζωή σε περίπου 7.000 ανθρώπους. Οι σχετιζόμενοι με τα καιρικά φαινόμενα θάνατοι με εξαίρεση τα ηφαίστεια και τους σεισμούς, προκάλεσαν ζημιές περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύνολο 19 δισεκατομμυρίων από όλες τις καταστροφές, αναφέρεται στην έκθεση.

Διαδηλώσεις για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

Στο μεταξύ, χάπενιγκ στήριξης των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών πραγματοποίησαν στην πρωτεύουσα της Δανίας χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι σηκώθηκαν ταυτόχρονα όρθιοι μέσα στο Μπέλα Σέντερ της Κοπεγχάγης, φωνάζοντας το σύνθημα "Υποστηρίζουμε την Αφρική".

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αφρικανικών χωρών και να μην εγκαταλειφθεί η βάση που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο. 

Την Κυριακή η αστυνομία έκανε περίπου 250 συλλήψεις και περίπου χίλιες το Σάββατο.

Πηγή: skai.gr