Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το κλίμα

Δύο φορές μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν θα είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σύμφωνα με νέα έκθεση του Αρκτικού Προγράμματος Παρακολούθησης που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Εν τω μεταξύ, άρχισαν οι εργασίες της δεύτερης κρίσιμης βδομάδας της Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 ηγετών.

Χωρίς να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις προηγούμενες ημέρες, αφρικανικές χώρες απειλούν να τορπιλίσουν τις διαπραγματεύσεις, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διεθνή συμφωνία και δηλώνουν πρόθυμες να ανταποκριθούν στην Σύνοδο της Κοπεγχάγης, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτν.

Υποστηρίζει ότι η χώρα του κάνει τόσα όσα ποτέ στο παρελθόν για την μείωση των εκπομπών αερίων και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με όλες τις χώρες για να αντιμετωπιστεί η κοινή πρόκληση.

Εν τω μεταξύ, επιστολή στους πολιτικούς ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τους καλεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να καταλήξουν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τη δραστική μείωση της εκπομπής αερίων.
Πηγή: skai.gr