Στο σημείο μηδέν οι διαπραγματεύσεις

Καμία πρόοδος για συμφωνία για το κλίμα δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην Κοπεγχάγη, ενώ τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.

Το πρώτο επίσημο σχέδιο διαπραγμάτευσης, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει έως το 2020 να μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά 75-85%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, κατατέθηκε την Παρασκευή, ωστόσο απορρίφθηκε από αρκετές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει συγκεκριμένες και μεγαλύτερες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Την ίδια άποψη, εκφράζει και η αμερικανική αντιπροσωπεία ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη και πιο φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις αναπτυγμένες.

Το Μεξικό δεσμεύεται για μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020, εάν ληφθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση από τις αναπτυγμένες χώρες. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη παραμένει στη δέσμευση της για μειώσεις της τάξης του 20% έως το 2020.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Δημήτρης Λάλας, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα σημεία προσέγγισης.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι απαιτείται μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε απογοητευτική τη στάση των ΗΠΑ.

Τα προσχέδια μιας συμφωνίας για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών στη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη δεν είναι επαρκή και θα πρέπει να περιλάβουν πιο σκληρά μέτρα, σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ για το Περιβάλλον Σταύρο Δήμα.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε ειρηνική, κατά κύριο λόγο, διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, κατευθυνόμενοι από το Κοινοβούλιο στο σημείο όπου διεξάγεται η σύνοδος. Με κεντρικό σύνθημα "αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα", οι διαδηλωτές ζητούν από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναμένει περισσότερους από 50.000 διαδηλωτές στην πορεία, ενώ οι διοργανωτές της ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 60 ως 80.000.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 60 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από επεισόδια που προκλήθηκαν από κουκουλοφόρους, όπως ανακοίνωσε η δανική αστυνομία.

Ομάδα περίπου 300 κουκουλοφόρων, ντυμένων στα μαύρα, άρχισε να σπάει βιτρίνες στο κέντρο της πόλης, λίγο μετά την έναρξη της πορείας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου.

Η ομάδα, η οποία βρισκόταν στο τέλος της πορείας, περικύκλωσε για μικρό χρονικό διάστημα οχήματα της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της αστυνομίας Περ Λάρσεν: "Άτομα ντυμένα στα μαύρα με κουκούλες διείσδυσαν στο τέλος της πορείας (...) και πετούσαν πέτρες και φωτοβολίδες. Έσπασαν κυρίως τζάμια του υπουργείου Εξωτερικών".

Συγκεντρώσεις για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις, σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στην Αυστραλία χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στην "Πορεία κατά της Υπερθέρμανσης" του πλανήτη, ενώ διαδηλώσεις και αγρυπνίες προγραμματίζεται να γίνουν από τα νησιά Φίτζι μέχρι τις ΗΠΑ για να καταστεί σαφής η επιθυμία του κόσμου για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πηγή: skai.gr