Κλείσιμο

Πυρά κατά της Δανίας για τις διαπραγματεύσεις

Κριτική στο ρόλο της Δανίας ως οικοδεσπότη της συνόδου της Κοπεγχάγης, ασκούν αναπτυσσόμενες χώρες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που την κατηγορούν ότι διεξάγει τις διαπραγματεύσεις προς όφελος των πλουσιοτέρων χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Σουδάν, έκανε λόγο για "αστάθμητα έγγραφα" που κυκλοφορούν ως βάση διαπραγματεύσεων.

Σε εφημερίδα, δήλωσε ότι δεν προωθεί τους σκοπούς της συνόδου, να εκπροσωπούνται και να προστατεύονται μονόπλευρα τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων - κρατών.

Ήδη την Τρίτη, ο επικεφαλής του WWF Kιμ Κάρστενσεν χαρακτήρισε το προσχέδιο ως αδύναμο, συγκεντρωτικό, ελιτίστικο και αδιαφανές. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση της χώρας ότι θέλει να γίνει αρεστή στους πλούσιους και ισχυρούς της γης, αντί να υπηρετεί τη φτωχή πλειοψηφία του πλανήτη.

Σύμφωνα με πηγές απο τη Ουάσινγκτον, η κινεζική αντιπροσωπεία ζήτησε ακόμα περισσότερα βήματα απο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγόρησε τις βιομηχανικές χώρες ότι κάνουν πολύ λίγα για τη μείωση των συνεπειών απο τις κλιματικές αλλαγές στις αναπτυσσόμενες, αν και είναι οι κύριες υπεύθυνες για την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει τη 17η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, το 2011, ανακοίνωσε στο μεταξύ την Τετάρτη η δανή πρόεδρος της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, Κόνι Χέντεγκααρντ.

Η προσεχής διάσκεψη για το κλίμα, το 2010, θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό, διευκρίνισε η Χέντεγκααρντ.
Πηγή: skai.gr