Απολογισμός δύο χρόνια μετά την καταστροφή

Η διετία 2007 - 2009 και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο επίκεντρο δημοσιογραφικής έρευνας σε συνεργασία με το παρατηρητήριο του ΣΚΑΪ και την οργάνωση WWF Ελλάς.

Από 09.30 έως 10.00 και από τις 11.00 έως και τις 12.00, μέλη του WWF μαζί με τον Άρη Πορτοσάλτε και ειδικοί επιστήμονες συζητούν για τις αιτίες που οδήγησαν στην πύρινη καταστροφή, αξιολογούν τις δράσεις της πολιτείας και ποια μπορεί να είναι τα μέτρα πρόληψης για να μην συμβεί ξανά κάτι ανάλογο. 

Για διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καραβέλας διευθυντής του WWF Ελλάς. Για την Πάρνηθα ανέφερε ότι η οργάνωση έχει συντάξει μελέτη δασοπροστασίας αλλά δεν υπήρξε η απαιτούμενη ετοιμότητα.

Τα τελευταία χρόνια μειώνεται το ποσοστό των πυρκαγιών για τις οποίες διευκρινίζονται τα αίτια πρόκλησής τους, δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα δασών της οργάνωσης Κωνσταντίνος Λιαρίκος.

Ήχος και εικόνα από την υπηρεσία Web TV της νέας ανανεωμένης σελίδας του ΣΚΑΪ.gr.

Εκτός από σήμερα, εκπομπές θα γίνουν από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιουνίου και το τριήμερο 23,24,25 του μήνα, που συμπίπτει με τα δύο χρόνια από την πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2007 καταγράφηκαν ως οι πιο καταστροφικές των τελευταίων δεκαετιών, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα σε Ευρωπαϊκό.

Το σύνολο των καμένων εκτάσεων ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων τα 301.320 στρέμματα αφορούν προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Για πρώτη μάλιστα φορά, οι καταστροφές επεκτάθηκαν πολύ πέρα από τα δάση και τις αγροτικές καλλιέργειες και έπληξαν σοβαρά οικισμούς και υποδομές.

Το ιδιαίτερο όμως στοιχείο της ανθρώπινης τραγωδίας με 65 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους και οικονομικά πληγέντες έδωσε μια τρομακτική διάσταση στην καταστροφή.
Πηγή: skai.gr