"Καταπέλτης" η WWF για εφαρμογή των νόμων στην Ελλάδα

Ζοφερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει για την Ελλάδα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, στην πέμπτη ετήσια έκθεση εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα.

Εκτός από το θέμα των απορριμμάτων, όπου σύμφωνα με την Οργάνωση η Ελλάδα κυριολεκτικά "κοροϊδεύει" την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ουσιαστικά αποκρύπτει τον αριθμό των δεκάδων παράνομων χωματερών, η WWF τονίζει ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις στα χαρτιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Οδηγία για τη διαχείριση και τον έλεγχο των υδάτων. Όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ενσωματώσει 16 Οδηγίες για το περιβάλλον και μάλιστα για 10 από αυτές η προθεσμία έχει λήξει!

Επιπλέον, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το περιβάλλον είναι ανύπαρκτοι, την ώρα που η χώρα μας έχει δύο υποθέσεις που εκκρεμούν στο Ευρωδικαστήριο (διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και ζωικών υποπροϊόντων), καθώς και 25 "ανοιχτές υποθέσεις" για τις οποίες έχει κινηθεί προδικαστική διαδικασία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το μόνο θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που ενδιαφέρονται να "κυνηγήσουν" περιπτώσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή τους. "Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια ολοένα και αυξανόμενη αντίδραση του κόσμου στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος", ανέφερε ο επικεφαλής του WWF, κ. Δημ. Καραβέλας.

Πάνω από 500 υποθέσεις σε 7 χρόνια

Η νομική ομάδα υποστήριξης πολιτών του WWF στα επτά χρόνια λειτουργίας της ασχολήθηκε με περισσότερες από 500 υποθέσεις, αποκαλύπτοντας την απόλυτη γύμνια των ελεγκτικών μηχανισμών. Ανάμεσα στα παραδείγματα υποθέσεων:

•  Η υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας Ωρωπού από τον ίδιο τον δήμο, με μπαζώματα, διανοίξεις δρόμων κλπ.

•  Η καταπάτηση και καταστροφή υγροτοπικής έκτασης στον όρμο Παππά της Ιου.

•  Η υποβάθμιση του υγρότοπου Μπρέξιζας στη Νέα Μάκρη με τη δημιουργία χωματερής.

Σημαντική διάκριση για "Αειφόρο Αιγαίο"

Το Πρόγραμμα "Αειφόρο Αιγαίο" της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού βραβεύεται στις 5 Ιουνίου στη Σικελία ως μία από τις καλύτερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Έμπνευση για τη δημιουργία του προγράμματος αποτέλεσε η βραβευμένη ταινία Φωνή Αιγαίου της Λυδίας Καρρά που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα και στην οποία καταγράφεται η μοναδική ομορφιά του Αιγαίου που κινδυνεύει ανεπιστρεπτί από την ανεξέλεγκτη δόμηση και την άναρχη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους νέους και τα παιδιά των νησιών, ωθώντας τα σε μια διαδικασία επιλογής για το μέλλον του τόπου τους μέσα από δράσεις όπως διαγωνισμοί, εκθέσεις, προβολές και συζητήσεις.

Ήδη το πρόγραμμα έχει επισκεφθεί συνολικά 78 σχολεία σε 17 νησιά.
Πηγή: skai.gr