Γερμανία: Οι απόγονοι του Κάιζερ ζητούν επιστροφή χιλιάδων έργων τέχνης

Οι απόγονοι του τελευταίου Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β' θέλουν να τους επιστρέψει το γερμανικό κράτος χιλιάδες αντικείμενα και έργα τέχνης που ανήκαν στον οίκο των Χοεντσόλερν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό διεξάγονται "εδώ και πολλά χρόνια" μεταξύ της οικογένειας Χοεντσόλερν από τη μία και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, του δήμου του Βερολίνου και της περιφέρειας του Βρανδεμβούργου από την άλλη, διευκρίνισε το υπουργείο.

"Οι συζητήσεις (...) έχουν ως στόχο να βρεθεί μια οριστική λύση για τα διάφορα έργα και αντικείμενα της συλλογής, η αξία της οποίας αποτιμάται διαφορετικά από τους δημόσιους θεσμούς από τη μία και από τον οίκο των Χοεντσόλερν από την άλλη", αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι Χοεντσόλερν ζητούν να τους επιστραφούν δεκάδες χιλιάδες πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, νομίσματα, βιβλία και έπιπλα που τους ανήκαν μέχρι την παραίτηση του Γουλιέλμου Β' και την ανακήρυξη της δημοκρατίας, στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ο οίκος εκπροσωπείται από τον τρισεγγονό του τελευταίου αυτοκράτορα, τον πρίγκιπα της Πρωσίας Γκέοργκ Φρίντριχ.

Ο Γουλιέλμος Β΄ παραιτήθηκε το 1918 και αυτοεξορίστηκε στην Ολλανδία, όπου πέθανε το 1941. Τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας κατασχέθηκαν χωρίς αποζημίωση, αλλά μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ του κράτους και των Χοεντσόλερν επικυρώθηκε δια νόμου το 1926.

Οι αναταράξεις στη γερμανική ιστορία τα επόμενα χρόνια περιέπλεξαν την κατάσταση: η σοβιετική κατοχή του μισού Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησε σε νέες απαλλοτριώσεις.

Το υπουργείο υποστηρίζει σήμερα ότι οι διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αφορούν "λιγότερο από το 0,1%" των συλλογών του Πρωσικού Ιδρύματος Πύργων και Κήπων του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, του Πρωσικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και του Ιστορικού Μουσείου της Γερμανίας. Εκτιμάται όμως ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν επί μακρόν, επειδή "επί του παρόντος οι θέσεις των δύο πλευρών είναι ακόμη μακριά η μία από την άλλη".