Κλείσιμο

Γερμανία: Eπιστρέφει μνημείο που απέσπασε από τη Ναμίμπια τον 15ο αιώνα

Την επιστροφή ενός μνημείου που απέκτησε η Γερμανία κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας τον 15ο αιώνα, στην Ναμίμπια από όπου και προέρχεται, ανακοίνωσε νωρίτερα το Γερμανικό Μουσείο Ιστορίας.

Πρόκειται για ένα πορτογαλικής κατασκευής ογκώδες μνημείο πέτρινου σταυρού που είχε τοποθετηθεί στη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Αφρικής το 1486 στο οποίο φαίνεται πως αναγράφονταν οδηγίες για την περιήγηση στην περιοχή.

Όταν η περιοχή πέρασε στον έλεγχο της Γερμανίας τη δεκαετία του 1890 το μνημείο αποσπάστηκε και μεταφέρθηκε στην Γερμανία.

Η Ναμίμπια ζήτησε την επιστροφή του το 2017 και την Παρασκευή το  μουσείο του Βερολίνου έκανε κι επισήμως αποδεκτό το αίτημα.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως η Γερμανία έχει δεσμευτεί να επιστρέψει κειμήλια αλλά ακόμη και ανθρώπινα λείψανα που βρίσκονται στην κατοχή της, από την περίοδο της αποικιοκρατίας. 

Η Γερμανίδα υπουργός πολιτισμού, Μόνικα Γκρούτερς, σχολιάζοντας τις αποφάσεις αυτές κατά την διάρκεια δηλώσεων της σε τελετή όπου και βρέθηκε, είπε πως αυτές οι ενέργειες είναι υποδεικνύουν ότι η Γερμανία έχει αληθινή πρόθεση να «δει καθαρά» το παρελθόν και ειδικότερα τα πεπραγμένα της κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Ναμίμπια στην Γερμανία, Αντρέας Γκουιμπέμπ, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα για να συμφιλιωθεί η Γερμανία με το αποικιακό της παρελθόν δείχνοντας ταπεινότητα για τις αδικίες που τότε διέπραξε.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το μουσείο, ο σταυρός αναμένεται να βρίσκεται στη χώρα τον Αύγουστο.

Ο Πορτογάλος εξερευνητής Ντιόγκο Κάο τοποθετούσε για πρώτη φορά τον πέτρινο σταυρό μήκους 3,5 μέτρων με το έμβλημα της χώρας , στη νοτιοδυτική ακτή της Αφρικής  σε μια από τις πρώτες αποστολές του εκεί.

Σύντομα το μνημείο έγινε σημείο αναφοράς  και συμπεριλαμβανόταν ακόμα και σε παλιούς χάρτες που συντάσσονταν για την περιοχή.

Ένας Γερμανός ναυτικός διοικητής αποφάσισε να αποσπάσει το σταυρό το 1893.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου, Ραφαέλ Γκρους, έγραψε στο Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο σταυρός αντιπροσωπεύει κατ’ ουσίαν τα πρώιμα χρόνια της αποικιοκρατίας.

Ορισμένα αφρικανικά έθνη τα τελευταία χρόνια έχουν καλέσει τα ευρωπαϊκά μουσεία να επιστρέψουν τα τεχνουργήματα που έχουν αφαιρεθεί κατά την περίοδο του αποικιακού ελέγχου.

Με πληροοφορίες από BBC

Πηγή: skai.gr