Εξιχνιάστηκε κλοπή αρχαίων αντικειμένων από το Μουσείο Σαντορίνης

Νυχτοφύλακας του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας και συνεργός του οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, ενέχονται σε υπόθεση κλοπής και υπεξαίρεσης αρχαίων μνημείων, συνελήφθησαν στη Σαντορίνη, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Αττικής.

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες αφαίρεσαν από αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας εξαιρετικές αρχαιότητες, προκειμένου να τις διαθέσουν στην παράνομη αγορά, για οικονομικό όφελος. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του νυχτοφύλακα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολύτιμα αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Προϊσταμένη του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, πρόκειται περί αντικειμένων εξαιρετικής αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και εμπορικής άξιας.

Επιπλέον στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν πιστόλι κρότου - λάμψης με γεμιστήρα, 7 αβολίδωτα φυσίγγια και κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, κατά συναυτουργία, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου.




Πηγή: skai.gr