Επαναπατρίζονται 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από τους ναζί

Στην Ελλάδα επιστρέφουν 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν απομακρυνθεί παράνομα από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Η τελετή επαναπατρισμού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη.

Πρόκειται για 11 αρχαία αντικείμενα Μινωικής εποχής (οκτώ πήλινα αγγεία, ένα θραύσμα αγγείου, ένα λίθινο αγγείο και ένας επιτραπέζιος λύχνος), πέντε πήλινα αγγεία και δύο λύχνους Κλασικής/Ελληνιστικής περιόδου, τέσσερα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφο, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο με οπές.

Τα αρχαία αντικείμενα συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αφαίρεσε παρανόμως το 1941 ο Γερμανός στρατηγός Julius Ringel από το Στρωματογραφικό Μουσείο και τη Βίλα Αριάδνη, στην Κνωσό και είχαν δε παραχωρηθεί από τον ίδιο στο Πανεπιστήμιο του Graz πριν από το 1945.

Η ταύτιση των αρχαιοτήτων κατέστη δυνατή χάρη σε πρόσφατες εργασίες του Πανεπιστημίου του Graz για την καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιοτήτων που συνδέονται με δραστηριότητες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την ταύτιση των αντικειμένων, το Πανεπιστήμιο του Graz εξέφρασε εγγράφως προς το Υπουργείο Πολιτισμού την πρόθεσή του να επιστρέψει τις κλαπείσες αρχαιότητες στην Ελλάδα.

Τον συντονισμό μέχρι τον τελικό προγραμματισμό της τελετής παράδοσης-παραλαβής και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων ανέλαβε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη.
Πηγή: skai.gr