Για το ποσό-ρεκόρ των $450 εκατ. πωλήθηκε ο «Salvator Mundi» του ντα Βίντσι

Έναντι 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη ο πίνακας «Salvator Mundi» που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τσακίζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εσόδων από πώληση οποιουδήποτε τύπου τέχνης σε δημοπρασία.

Το έργο – η ονομασία του οποίου σημαίνει «Σωτήρας του Κόσμου» στα λατινικά – εικονίζει τον Ιησού Χριστό να κρατά μία γυάλινη σφαίρα στο ένα χέρι και να δείχνει προς τον ουρανό με το άλλο.
Υπάρχουν λιγότεροι από 20 διασωζόμενοι πίνακες που αποδίδονται στο ντα Βίντσι.

Ο «Salvator Mundi» αρχικά θεωρούνταν έργο κάποιου μιμητή του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη και συνεπώς, σύμφωνα με το BBC, το 1958 δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο έναντι μόλις 45 λιρών.

Ο πίνακας στη συνέχεια εξαφανίστηκε αλλά ξαναβρέθηκε το 2005. Πλέον πιστεύεται ότι χειροτεχνήθηκε από τον ίδιο τον ντα Βίντσι κι ότι κάποτε ανήκε στη συλλογή του βασιλιά Καρόλου του Α’ της Αγγλίας.

Η δημοπρασία, που έγινε από τον οίκο Christie’s, διήρκεσε λιγότερο από 20 λεπτά. Ο αγοραστής, που έλαβε μέρος στη διαδικασία μέσω τηλεφώνου, παραμένει ανώνυμος.

Το τίμημα των 450 εκατ. δολαρίων είναι ακόμα πιο ιλιγγιώδες εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο πίνακας έχει υποστεί εκτεταμένη συντήρηση τα τελευταία χρόνια και φέρει σοβαρά σημάδια φθοράς.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες μάλιστα έχουν αμφισβητήσει την αξία του ή και την ίδια την αυθεντικότητά του.

Το τίμημα των 450,3 εκατ. δολαρίων περιλαμβάνει και περίπου 50 εκατομμύρια προμήθεια που θα λάβει ο οίκος Christie’s.
Πηγή: skai.gr