Αίγυπτος: Ο Τουταγχαμών «αποκαλύπτεται» με νέους θησαυρούς

Τις πύλες του άνοιξε την Τετάρτη το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου για να παρουσιάσει άγνωστους θησαυρούς από τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών.

Όπως ανακοίνωσε ο γερμανός συντηρητής Κρίστιαν Έκμαν, τουλάχιστον 55 κομμάτια υφάσματος διακοσμημένα με χρυσό, που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό από την ανακάλυψή τους το 1922.

Σύμφωνα με τον Έκμαν, τα κομμάτια είχαν αποθηκευτεί στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο για περίπου 95 χρόνια, χωρίς να αποκατασταθούν ή να εξεταστούν επιστημονικά.

Ανέφερε ότι τα αντικείμενα μαρτυρούν το πολιτιστικό και κοινωνικό δίκτυο που χαρακτήριζε την ανατολική Μεσόγειο στην αρχαιότητα.

"Αυτά τα κομμάτια συνδέονται με τα άρματα του Τουταγχαμών", είπε. "Δυστυχώς ήταν σε πολύ κακή κατάσταση" πρόσθεσε ο γερμανός συντηρητής.

Κάποια από αυτά απεικονίζουν παραδοσιακά αιγυπτιακά μοτίβα, ενώ άλλα παρουσιάζουν σχέδια που ήταν ευρέως διαδεδομένα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο στη δεύτερη χιλιετία π.Χ., ανέφερε.

Ο βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον σχεδόν άθικτο τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Το μουμιοποιημένο σώμα του βασιλιά ήταν σε ένα χρυσό φέρετρο τριγυρισμένο από πολύτιμα αγαθά.

Ο Τουταγχαμών κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Η ανακάλυψη του τάφου τον έκανε τον πιο διάσημο φαραώ της Αιγύπτου και προκάλεσε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον αρχαίο πολιτισμό της χώρας.

Πηγή: skai.gr