Κλείσιμο

Τούρκοι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου

Τον τάφο του Αγίου Νικολάου, ενός εκ των σημαντικότερων αγίων της χριστιανικής Εκκλησίας, ενδέχεται να εντόπισαν τούρκοι αρχαιολόγοι.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν υπόγειο ταφικό χώρο κάτω από το ναό όπου πιστεύεται ότι ετάφη ο Άγιος Νικόλαος τον 4ο αιώνα μΧ, στην σημερινή πόλη Ντεμρέ, κοντά στην Αττάλεια.

Οι αρχαιολόγοι επιζητούν πλέον τρόπο να εισέλθουν στον τάφο χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στην ιστορική εκκλησία του Αγίου, όπως δήλωσε στο Associated Press ο επικεφαλής της διεύθυνσης μνημείων της Αττάλειας, Τζεμίλ Καραμπαϊράμ.

Ο τάφος εντοπίστηκε τυχαία κατά τη διάρκεια γεωλογικών ερευνών που έγιναν στην περιοχή, στο πλαίσιο εργασιών για τη συντήρηση του ναού του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Η κυρίαρχη θεωρία έως σήμερα είναι ότι τα οστά του Αγίου Νικολάου κλάπηκαν από ιταλούς εμπόρους το 1087, όταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι απείλησαν την περιοχή, και μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας. Ο κ. Καραμπαϊράμ ωστόσο υποστήριξε ότι τα λείψανα που κλάπηκαν ίσως ανήκαν σε κάποιο ιερέα.

Ο Άγιος Νικόλαος συνδέεται με τη γενναιοδωρία και με την πάροδο του χρόνου η φυσιογνωμία του συνέβαλε στη γέννηση του θρύλου του σημερινού Άγιου Βασίλη των Χριστουγέννων.
Πηγή: skai.gr