ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Σε 30 ημέρες ολοκληρώνεται η παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο

Μόλις τριάντα ημέρες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο, ενέργεια που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή της σύμβασης δωρεάς.

 
Μόλις τριάντα ημέρες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο, ενέργεια που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή της σύμβασης δωρεάς.

Η τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου, 6 το απόγευμα. Η κεντρική εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό με σειρά προτεραιότητας (θα γίνονται προεγγραφές από τις αρχές Φεβρουαρίου μέσω ηλεκτρονικής σελίδας).

Θα περιλαμβάνει το τελετουργικό της υπογραφής της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η κεντρική εκδήλωση θα πλαισιώνεται από δρώμενα σε όλους τους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής, 69ης συνεδρίασης της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής του ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Νιάρχος για το Κέντρο Πολιτισμού. Επρόκειτο για την προτελευταία συνεδρίαση της επιτροπής με την παρούσα σύνθεσή της, ενώ η τελευταία, 70η συνεδρίαση, θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου, λίγη ώρα πριν από την επίσημη τελετή.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, πρότεινε πάντως να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της επιτροπής και μετά την τελετή παράδοσης «γιατί έχει δουλέψει πολύ καλά, αλλά αυτό το αφήνουμε στους καινούριους ιδιοκτήτες».

Της υπογραφής της σύμβασης θα πρέπει να προηγηθούν δύο ενέργειες. Η πρώτη αφορά στην πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του έργου από το ελληνικό Δημόσιο, που με βάση το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα θα γίνει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Ήδη, η επιτροπή πιστοποίησης ολοκλήρωσε τις επισκέψεις της στο Κέντρο Πολιτισμού και ως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα στείλει την εισήγησή της στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ακολουθήσει η έγκρισή της από τον αρμόδιο υπουργό.

Η δεύτερη ενέργεια αφορά στην ολοκλήρωση των συμβάσεων παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών μεταξύ της «Κέντρο Πολιτισμού ΑΕ» και των δύο οργανισμών που θα εγκατασταθούν εκεί, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου και η υπογραφή τους θα αποτελέσει προϋπόθεση για την τελική σύμβαση δωρεάς.

Στις 28 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη δωρεά της μετοχής στο ελληνικό Δημόσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρείας «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα συγκαλέσει γενική συνέλευση, προκειμένου να ελέγξει το νέο ΔΣ. Για τη στελέχωση του οργανισμού η εταιρεία είναι στην τελική φάση αξιολόγησης για την πρόσληψη έντεκα ατόμων.

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής στο νέο χώρο και η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού τοποθετείται χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αδειοδοτήσεις της παιδικής χαράς που θα λειτουργήσει στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού και του χώρου στάθμευσης, θέματα που θα διευθετηθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

Εξάλλου, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, το υπουργείο θα προκηρύξει 500 θέσεις βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων, από τις οποίες οι 300 θα αφορούν στις βιβλιοθήκες όλης της χώρας (μεταξύ αυτών και κάποιες για την Εθνική Βιβλιοθήκη) και 200 θέσεις για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππο Τσιμπόγλου, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των 760.000 βιβλίων της και έχουν τοποθετηθεί 375.000 ετικέτες ραδιοσήμανσης. Επίσης, ψηφιοποιούνται 80.000 εξώφυλλα βιβλίων για να συνοδεύουν τον ηλεκτρονικό κατάλογο. Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε και η αναδρομική καταλογογράφηση 80.000 βιβλίων των προηγούμενων οκτώ χρόνων, διαδικασία που αναμένεται να τελειώσει ως το τέλος του 2017. Εξάλλου, γίνεται η ιστοσυγκομιδή (web archiving) κειμένων μεγέθους 15 TB από το ελληνικό διαδίκτυο.

Κάθε ενέργεια που αφορά στη μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης καταγράφεται σε ντοκιμαντέρ, καθώς «πρόκειται για ιστορικές στιγμές», όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Η Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων και Υποστηρικτών του Κέντρου Πολιτισμού, εγκαινιάζει μετά την παράδοση του έργου ένα νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Σώστε ένα βιβλίο», μέσω του οποίου θα καλούν τους χορηγούς να συμβάλουν στη συντήρηση και την ψηφιοποίηση βιβλίων.

Όσον αφορά στη Λυρική, ο πρόεδρος του ΔΣ, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, ζήτησε την αύξηση της επιχορήγησης για να μπορέσει ο οργανισμός να ανταποκριθεί. Ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής, Μύρων Μιχαηλίδης, τόνισε ότι «ολοκληρώνεται ένας κύκλος και ο οργανισμός μας είναι σήμερα έτοιμος, ακμαίος να εγκατασταθεί σε λίγες εβδομάδες στο νέο του σπίτι».

Σε 28.000 ανέρχεται μέσος όρος επισκεπτών

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Ίδρυμα, από τις 16 Αυγούστου, όταν άνοιξε το Κέντρο Πολιτισμού για το κοινό, δέχεται κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα, 28.000 επισκέπτες, με τις εβδομάδες των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς οι επισκέψεις να φτάνουν τις 56.000. Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί πάνω από 1.000 εκδηλώσεις και έχουν ξεναγηθεί στους χώρους 22.000 άτομα και πάνω από 30.000 μαθητές από 376 σχολεία.

Τα μέλη του Κέντρου Πολιτισμού ανέρχονται πλέον σε 47.000, με τα έσοδα από τις δωρεές τους να φτάνουν τις 200.000 ευρώ, ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη λειτουργικών εσόδων του οργανισμού.

Κατά το πρόσφατο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα συνδρομών εγγράφηκαν 5.000 μέλη, εκ των οποίων το 43% ήταν ηλικίας 31-64 ετών, το 22% οικογένειες, το 25% μεγαλύτεροι των 65 ετών και το 10% κάτω των 30 ετών.

Αφιέρωμα στην Κινεζική Πρωτοχρονιά

Αφιερωμένο στην κινεζική Πρωτοχρονιά θα είναι το Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, στις 28 Ιανουαρίου θα διοργανωθεί ο «Χορός του δράκου», ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για τους μικρότερους επισκέπτες, οι οποίοι θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο δράκο από γυαλιστερά χαρτόνια. Επίσης θα προβληθεί η ταινία δράσης «Ο Δράκος».
Την επομένη θα προβληθεί η ταινία για τις κλασικές κινέζικες πολεμικές τέχνες «The Grandmaster» και θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να κατασκευάσουν ένα παραδοσιακό κινέζικο φαναράκι με χρωματιστά χαρτιά.

Επίσης, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου οργανώνονται στο Κέντρο Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις κηπουρικής για ενήλικες, μαθήματα παραδοσιακών χορών, διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, καθώς και συναυλίες τζαζ και φανκ μουσικής, με τους Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (27/1) και τους Acid BabyJesus (28/1).

Σημειώνεται ότι καθημερινά προσφέρεται δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών από και προς το Κέντρο Πολιτισμού, 30 λεπτά πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων και 30 λεπτά μετά τη λήξη, με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου, που ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος, πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ και καταλήγει στο Κέντρο Πολιτισμού.
 
Ο Banksy έστησε πάγκο δίπλα στην Μπιενάλε που δεν προσκλήθηκε ποτέ (vid)
Έστησε πάγκο σε κανάλι της λιμνοθάλασσας κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε Τέχνης 2018 στη Βενετία.
25.05.2019, 10:13
Οι Κάννες βραβεύουν με Palm Dog τη σκυλίτσα στην ταινία του Ταραντίνο vid
«Η ταινία συγκίνησε την κριτική επιτροπή χάρη στην απίστευτη ερμηνεία του θηλυκού πίτμπουλ Μπράντι»...
24.05.2019, 21:29
Μία «μοναδική» βραδιά στην Πόλη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα
Με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Δήμου Θεσσαλονίκης
23.05.2019, 18:28
BET Awards: Cardi B και Drake κυριαρχούν με τις περισσότερες υποψηφιότητες
Mεταξύ άλλων, η Cardi B είναι υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερη Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χιπ-Χοπ, Άλμπουμ της...
22.05.2019, 13:29
Κεν Λόουτς: Ο σκηνοθέτης και το μυθικό τέρας της αγοράς
Κορυφαίος κινηματογραφιστής, ανθρωπιστής και αιρετικός της τέχνης, ο Άγγλος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς επιστρέφει...
18.05.2019, 16:28
ΙΣΤΟΡΙΚΑ— Μαρτυρία επιζώντος της Γενοκτονίας Ποντίων: Γεννίθικα στο χωρίον Ζαγγάρ
Το έγγραφο - ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της θλιβερής ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των...
17.05.2019, 18:56
Γερμανία: Eπιστρέφει μνημείο που απέσπασε από τη Ναμίμπια τον 15ο αιώνα
Η Ναμίμπια ζήτησε την επιστροφή του το 2017 και την Παρασκευή το μουσείο του Βερολίνου έκανε κι επισήμως...
17.05.2019, 17:34
Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας της γυάλινης πυραμίδας του Λούβρου
Ένας εκ των διασημότερων μοντερνιστών της αρχιτεκτονικής, του 20ού αιώνα, ο Κινεζοαμερικανός Γ. Μ. Πέι...
17.05.2019, 05:01
«Έρως και Λόγος»: μια αρχετυπική συζυγία… σε μια εικαστική εγκατάσταση
Η γλυπτική εγκατάσταση εμπνέεται από τις προβολές της anima και του animus και εισέρχεται σε έναν κόσμο...
16.05.2019, 15:30
Στο στόχαστρο της ΕΕ οι έμποροι έργων τέχνης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο τους εμπόρους έργων τέχνης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ποιες είναι οι...
16.05.2019, 12:34

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 27  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.