Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης ζώων συντροφιάς και προστασίας αδέσποτων

Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι πλέον μια πραγματικότητα στις αστικές περιοχές της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση, γι' αυτό και ο δήμος Λαμιέων αποφάσισε να θέσει ως άμεση προτεραιότητα του, την εκπόνηση και εφαρμογή ενός «ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης ζώων συντροφιάς και ειδικά προστασίας αδέσποτων ζώων», το οποίο θα συμπληρώσει και θα βελτιώσει το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα.

Σκοπός του προγράμματος θα είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής / νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Παράλληλα θα επιδιωχθεί η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων -γιατί δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής - καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Η στρατηγική του δήμου το επόμενο διάστημα θα αναδεικνύει τις ευθύνες (και ποινικές) όλων όσοι αθετούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, εγκαταλείποντας στον αστικό αλλά και περιαστικό ιστό της πόλης μας σκυλιά που έχουν υιοθετήσει, χωρίς να αντιλαμβάνονται τα τεράστια προβλήματα που προξενεί τόσο για τα ζώα όσο και για ολόκληρη την κοινωνία αυτή η στάση.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς οφείλουν να μεριμνούν για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου, να δηλώνουν μέσα σε πέντε (5) ημέρες την απώλεια του ζώου σε κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Σήμανσης, να τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου, να μεριμνούν για την κτηνιατρική εξέτασή του και το κυριότερο όλων, να μην εγκαταλείπουν το ζώο συντροφιάς.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας – ιδιοκτήτες σκύλων να σκεφτούν και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα δεσποζόμενα σκυλιά. Επίσης θα πρέπει να ανατρέψουμε την αντίληψη ότι για κάθε εγκαταλελειμμένο ζώο μπορεί ο Δήμος ή οι Φιλοζωικές να βρουν λύσεις γι’ αυτά. Πολλά κουτάβια εγκαταλείπονται, παρά το ότι ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του αν δεν έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια» είπε ο  Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμιέων Γιώργος Λάμπρου.

«Η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό ζώων και επί πλέον δίνεται προτεραιότητα σε ζώα που χρήζουν θεραπείας», τόνισε. 



Πηγή: skai.gr