Μεσαιωνικές μεγαλουπόλεις θαμμένες κάτω από τη ζούγκλα ανακαλύφθηκαν στην Καμπότζη

Πλήθος έως σήμερα άγνωστων μεγαλουπόλεων που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα φαίνεται ότι ανακάλυψαν κάτω από τη γη αρχαιολόγοι στην περιοχή της Καμπότζης, σε μία ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει το τι γνωρίζουμε για την ιστορία της Ανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε πόλεις ηλικίας 900 έως 1.400 ετών κάτω από το τροπικό δάσος κοντά στο αρχαίο θρησκευτικό συγκρότημα του Άνγκορ Βατ.

Μερικές από αυτές τις χαμένες πόλεις φέρεται να ανταγωνίζονται σε μέγεθος τη σημερινή πρωτεύουσα της Καμπότζης, την Πνομ Πενχ, που έχει πληθυσμό περί τα 1,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Εάν επιβεβαιωθούν, οι εν λόγω ανακαλύψεις θα σημαίνουν ότι τον η περιοχή της Καμπότζης φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του 12ου αιώνα μΧ, παγκοσμίως.

Τα ευρήματα που οδήγησαν τους αρχαιολόγους στα συμπεράσματά τους προέρχονται από απεικονίσεις που δόθηκαν με την επαναστατική χρήση λέιζερ.

Οι αρχαιολόγοι εξέτασαν υπό το «μάτι» των ειδικών λέιζερ που τοποθετήθηκαν σε ελικόπτερα έκταση περίπου 1.901 τετραγωνικών χιλιομέτρων το 2015. Εντόπισαν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι κάτω από το έδαφος βρίσκονται θαμμένοι κολοσσιαίοι οικισμοί, που διέθεταν προηγμένα συστήματα ύδρευσης.

Τα ευρήματα, εφόσον επιβεβαιωθούν, εγείρουν επίσης νέα ερωτήματα για τα αίτια της παρακμής του περίφημου Ανγκοριανού πολιτισμού, που ούτως ή άλλως παραμένουν μυστήριο για τους ιστορικούς.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο Αυστραλός Δρ. Ντέιμιαν Έβανς. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν στο περιοδικό Journal of Archaeological Science τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα ο Δρ. Έβανς θα μιλήσει ενώπιον της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας στο Λονδίνο.
Πηγή: skai.gr