Παραιτήσεις Μπαλτά και Φαμπρ ζητούν καλλιτέχνες – Απάντηση Μπαλτά

«Ο Γιαν Φαμπρ υποσχέθηκε ότι θα διευρύνει τον διεθνή προσανατολισμό του Φεστιβάλ και μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της θητείας του πρόκειται να συνδέσει στενότερα την ούτως ή άλλως πολύ σημαντική ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή με την Ευρώπη και τον κόσμο» απαντά στις έντονες, και πολιτικές, αντιδράσεις ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Σημειώνεται ότι καλλιτέχνες ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους τόσο την παραίτηση Μπαλτά όσο και του Γιαν Φαμπρ, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν ως «persona non grata.»

Ειδικότερα, ο υπουργός Πολιτισμού κάνει λόγο για «εντύπωση που προκαλεί η πολιτική ταύτιση που διαφαίνεται πίσω από τη συγχρονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. «Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακαλύπτει «την κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών» και «τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, «ο ‘αφελληνισμός’ συνίσταται στην ανάθεση της καλλιτεχνικής ευθύνης του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μία καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γιαν Φαμπρ και στο πρόγραμμα που αυτός πρότεινε, μια πολιτιστική μεταρρύθμιση που εμπεριέχει και μια ουσιαστική παιδαγωγική διαδικασία.»

«Θα παραμείνει έκπληκτος, αλλά με χαρά αυτή τη φορά, όταν πληροφορηθεί και τα ελληνικά δρώμενα του Φεστιβάλ. Τον παραπέμπουμε στη σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» δηλώνει σκωπτικά ο κ. Μπαλτάς.

«Μετά τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης λυπήθηκε –και αυτός- «αφάνταστα με την αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου». Δηλαδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα επιθυμούσε να διατηρούνται στις θέσεις τους διευθυντές δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;» διερωτάται ο υπουργός, αναφερόμενος στον προκάτοχο επικεφαλής του Φαμπρ.

«Να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωράκη ότι η αμοιβή του κ. Φαμπρ είναι η κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα, όπως και όλες οι αμοιβές των καλλιτεχνικών συντελεστών, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ έως τώρα» δηλώνει ακόμη ο Αριστείδης Μπαλτάς.

«Persona non grata ο Φαμπρ»


Τις παραιτήσεις του υπουργού Πολιτισμού και του Γιαν Φαμπρ, ζητούν πάντως με ανοιχτή επιστολή τους εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Θέατρο Σφενδόνη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς τον Αριστείδη Μπαλτά, οι καλλιτέχνες αναφέρουν σχετικά με το διορισμό του Γ. Φαμπρ και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε: «Συμφωνήσαμε με συντριπτική πλειοψηφία, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη και έκθετη, τόσο νομικά, όσο και ηθικά ενέργεια, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και εναντίον των χειμαζόμενων ή και ανέργων Ελλήνων δημιουργών. Επειδή οι συγκεκριμένες αυτές πράξεις ελέγχονται ως παράνομες και κυρίως εχθρικές για τη ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό του τόπου, ζητάμε την άμεση παραίτησή σας».

Επίσης, σε δεύτερη επιστολή που στηρίχθηκε σε κείμενο του ηθοποιού Γιάννη Μαυριτσάκη, χαρακτηρίζουν τον Γιαν Φαμπρ persona non grata για «την οίηση και τον απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό που επέδειξε, ισχυριζόμενος ότι θα μετατρέψει σε διεθνές ένα φεστιβάλ που είναι ήδη διεθνές από τα γεννοφάσκια του και αποκλείοντας για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια τους Έλληνες δημιουργούς». Τέλος, του ζητούν να επιστρέψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Στη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, παραβρέθηκε πλήθος καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Χουβαρδάς, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Ολια Λαζαρίδου, Αντζελα Μπρούσκου, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Κραμπέτη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Στέλιος Μάινας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άρης Σερβετάλης, Νίκος Χατζόπουλος, Αντζελα Μπρούσκου, Ρένη Πιττακή, Αργύρης Πανταζάρας, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν το λόγο. Στην παρέμβασή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, είπε ότι συναντήθηκε χθες με τον Γιαν Φαμπρ και τον ενημέρωσε για την δυσφορία του καλλιτεχνικού κόσμου. «Μας ρώτησε αν είμαστε θυμωμένοι και του δώσαμε μια εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Ότι υπάρχει πολύ θυμός και ανεργία» τόνισε.

«Ανάγκη διεύρυνσης του προγράμματος»


Πάντως, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αναγνωρίζει «την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις. Για το σκοπό αυτό εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί - υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ».

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ