Απεβίωσε η βραβευμένη αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ

Απεβίωσε την Πέμπτη η βραβευμένη αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ. Η Χαντίντ, η οποία γεννήθηκε στο Ιράκ το 1950, πέθανε από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Μαϊάμι, όπου νοσηλευόταν με βρογχίτιδα την τελευταία εβδομάδα.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που βραβεύθηκε με το Royal Gold Medal από το Βασιλικό Ινστιτούτο των Βρετανών Αρχιτεκτόνων, που αποτελεί τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση.

Η Ζάχα Χαντίντ πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Vitra Fire Station, Weil am Rhein
Ο πυροσβεστικός σταθμός Vintra

Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture), όπου έγινε συνέταιρος το 1977.

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.

Κατά την διάρκεια της καριέρας, η Χαντίντ ανέλαβε τον σχεδιασμό μνημειωδών κτιρίων ανά τον κόσμο. Ο ΣΚΑΪ θυμάται τα πλέον χαρακτηριστικά.


Η γκαλερί Serpentine Sackler


Το μουσείο των τεχνών του 21ου αιώνα, Ρώμη


To Ολυμπιακό Κολυμβητικό Κέντρο στο Λονδίνο


Κέντρο Heydar Aliyev, Μπακού


Εξωτερικοί χώροι του κέντρου Heidar Aliyev


Όπερα Guangzhou, Κίνα
Πηγή: skai.gr