Έκλεισε η υπόθεση Πολάνσκι - Δεν εκδίδεται στις ΗΠΑ

Τέλος στην υπόθεση παιδεραστίας του Πολάνσκι έβαλαν οι εισαγγελείς της Πολωνίας οι οποίοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν την απόφαση του δικαστηρίου της Κρακοβίας να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο γνωστός σκηνοθέτης.

Μετά από 38 χρόνια ο 82χρονος Πολάνσκι μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος καθώς δεν θα αντιμετωπίσει την αμερικανική δικαιοσύνη για την περίφημη υπόθεση παιδεραστίας.

Το 1977 είχε δηλώσει ένοχος όταν κατηγορήθηκε ότι έκανε σεξ με ένα 13χρονο κορίτσι στη διάρκεια φωτογράφησης στο Λος Άντζελες.

Ο Πολάνσκι έπρεπε βάση μιας συμφωνίας να εκτίσει ποινή φυλάκισης 90 ημερών όμως στις 42 ημέρες αποφάσισε να διαφύγει καθώς φοβήθηκε ότι ο δικαστής θα αθετούσε τη συμφωνία τους και θα τον έκλεινε χρόνια στη φυλακή.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα η υπόθεσή του πέρασε από διάφορα στάδια καθώς το 2009 συνελήφθη στη Ζυρίχη και τέθηκε υπό κράτηση κατ' οίκον ενώ απελευθερώθηκε το 2010.

Στις 30 Οκτωβρίου η πολωνική δικαιοσύνη, απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ να εκδοθεί ο σκηνοθέτης λόγω της καταδίκης του από τα αμερικανικά δικαστήρια για την υπόθεση παιδεραστίας.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση του Πολάνσκι από την Πολωνία όταν εμφανίστηκε στη Βαρσοβία, το 2014.

Σημειώνεται ότι ο σκηνοθέτης, που έχει τη γαλλική και την πολωνική υπηκοότητα, ζει μόνιμα στο Παρίσι, όμως διατηρεί και ένα διαμέρισμα στην Κρακοβία της νότιας Πολωνίας.

Πηγή: skai.gr