«Οδός Αστέγων» από το Θέατρο Κωφών Ελλάδας

Η νέα παράσταση «Οδός Αστέγων» που μπλέκει κωφούς και ακούοντες καλλιτέχνες κάνει πρεμιέρα σήμερα 27/11, στο χώρο του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ), στην πλατεία Κουμουνδούρου, ένα θέατρο που μετρά 32 χρόνια ζωής. 

Η παράσταση βασίζεται στο διήγημα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπιο» που προέκυψε μετά από έρευνα του συγγραφέα για τους άστεγους. Στο συγκεκριμένο διήγημα μια ομάδα αστέγων αποφασίζει να εξεγερθεί, διαμαρτυρόμενη για τις μηδαμινές παροχές της κυβέρνησης με απρόσμενες συνέπειες.

Η απόρριψη που μπορεί να δέχονται οι άστεγοι και η απόρριψη που δέχεται η κοινότητα των κωφών δεν είναι διαφορετικές καταστάσεις, παρατηρεί ο σκηνοθέτης της παράστασης κος Βηλαράς αφού «σταδιακά και λόγω κρίσης κόβονται τα επιδόματα, ακυρώνεται η δυνατότητα να έχουν διερμηνείς. Κι αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα που έχει ο ίδιος ο κωφός για να χρησιμοποιήσει τον διερμηνέα του. Κι όταν λέμε "χρησιμοποιήσει" δεν εννοούμε να βγει να πιει καφέ. Τον χρειάζεται στο δικαστήριο, ή στο γιατρό. Πρόκειται για βασικά στοιχεία αξιοπρέπειας».

«Η ενσωμάτωση κωφών και ακουόντων καλλιτεχνών είναι ένας από τους στόχους του Θεάτρου Κωφών, όπως και η διάδοση της νοηματικής γλώσσας. Μιας πολύ θεατρικής γλώσσας, καθώς για να μιλήσεις σ'αυτή, χρησιμοποιείς όλο το σώμα. Ο κόσμος όταν βλέπει κωφούς να συνομιλούν έχει την εντύπωση ότι χρησιμοποιούν μόνο τα χέρια. Οι περισσότερες χειρομορφές, όμως, συνοδεύονται με έκφραση προσώπου, ενώ η βάση των ποδιών δεν είναι ποτέ σταθερή. Είναι κάτι που πάλλεται» λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Παρά τις δυσκολίες, το γέλιο δεν λείπει από την παράσταση του ΘΚΕ. Αντιθέτως πρόκειται για μια κωμική παράσταση που προσπαθεί να ερευνήσει την έννοια του αστείου στην νοηματική αλλά και στην ομιλουμένη γλώσσα, καθώς και να διασκεδάσει για πρώτη φορά με το διαφορετικό χιούμορ που υπάρχει μεταξύ της κουλτούρας των κωφών και της κουλτούρας των ακουόντων.

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1983, με πρωτοβουλία του Στρατή και της Νέλλης Καρρά. Προσπαθώντας να προσφέρει ίση προσβασιμότητα σε όλες τις αναπηρίες, ο χώρος είναι κατάλληλος για αναπηρικά αμαξίδια, το κείμενο της παράστασης και του προγράμματος διατίθεται σε γραφή braille, ενώ άτομα με προβλήματα ακοής που δεν είναι χρήστες της ελληνικής νοηματικής γλώσσας μέσω της παρουσίας των ακουόντων ηθοποιών επί σκηνής και μέσω της χειλανάγνωσης, μπορούν να παρακολουθήσουν το κείμενο από κοντινές στη σκηνή θέσεις και αφού τους έχει δοθεί προηγουμένως το κείμενο της παράστασης.


Πηγή: ΑΜΠΕ