Τα θύματα του traffiking παίρνουν τον λόγο στην σκηνή του Underground

Μια φράση από τη «Σαββατογεννημένη» της Μαλβίνας Κάραλη (Μεταξωτή Γυναίκα... Γεμάτη Αγκάθια) δανείζεται η Βάνα Πεφάνη, κορυφώνοντας, με τη συγγραφή του θεατρικού έργου «Μεταξωτές Γυναίκες», την αναζήτησή της στο χώρο του traffiking, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014.

Το έργο, βασισμένο σε έρευνα και μαρτυρίες ανθρώπων για το φαινόμενο της κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας γυναικών, θα παρουσιάζεται από τις 30 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 21.00 και κάθε Σάββατο στις 24.00 σε έναν απρόσμενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας... Τον πολυχώρο Underground, δημιούργημα του Σωματείου ΠΕΤΡΑ.

«Μια εγκαταλειμμένη υπόγεια εμπορική στοά στην καρδιά της πόλης, την οποία προσπερνούμε καθημερινά για να διασχίσουμε το κέντρο, αγνοώντας την ύπαρξή της, γίνεται το φυσικό σκηνικό στο οποίο ζωντανεύει το έργο που διαπραγματεύεται με την ίδια δυναμική το ζήτημα ενός φαινομένου που προσπαθούμε ενοχικά να προσπεράσουμε», όπως αναφέρουν οι συντελεστές.

Το Σωματείο ΠΕΤΡΑ «είναι ένας συμπαγής και άσπαστος πυρήνας 30 ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, ο οποίος έχει δράση κοινωνική και κοινό στόχο. Με πρόεδρο τον Κώστα Αρζόγλου, τα μέλη του σωματείου κυνηγούν επίμονα το δύσκολο και το άπιαστο», γιατί, όπως δηλώνουν, «πιστεύουν στη δύναμη της τέχνης και την αλληλένδετη σχέση της με την τέχνη της ζωής».

Από τις 30 Οκτωβρίου, λοιπόν, οι θεατές συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοραή για να προσέλθουν στο χώρο του UNDERGROUND (είσοδος από ΑΣΤΥ), όπου πραγματοποιούνται οι παραστάσεις των «Μεταξωτών Γυναικών», με τους Βασίλη Αφεντούλη, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαίμη και Ιάκωβο Μυλωνά.

Με σαφή προσανατολισμό σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας στα έργα της («Ο δικός μας ελέφαντας» -2011, με θέμα την απώλεια και τον καρκίνο, «Ένας κάποιος παράδεισος» -2012, αφιερωμένο στη ζωή του ακτιβιστή Ζαν Ζενέ, «Ιερουσαλήμ» -2013, ένα έργο για την ψυχική υγεία, καθώς και του ευρωπαϊκού προγράμματος «HeavenonEarth» -2014, που αφορά την υπεράσπιση της διαφορετικότητας) η ηθοποιός και σκηνοθέτης Βάνα Πεφάνη, με αφορμή τον θάνατο της 23χρονης Ωρόρ από τη Νιγηρία «φωτίζει τη συμπεριφορά του κοινωνικού περίγυρου σε περιστατικά στέρησης ελευθερίας, αναδεικνύοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό συγκάλυψης και αποσιώπησης», συμμεριζόμενη απόλυτα τη θέση του Σωματείου ΠΕΤΡΑ, στο οποίο συμμετέχει, ότι «η τέχνη είναι απαραίτητη στο να καταλάβουμε βαθύτερα τον κόσμο».
Πηγή: skai.gr