Ιωάννινα: Η ιστορία του γιαννιώτικου εβραϊσμού θα ζωντανέψει στη Συναγωγή

Με σκοπό τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης που πιθανόν να φιλοξενηθεί στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων, έχει κινητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική της μνήμη στο χώρο.

Σύμφωνα με το vimanews.gr, παρά τα διάσπαρτα εναπομείναντα εβραϊκά στοιχεία στην πόλη, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μονίμους κατοίκους και επισκέπτες να τα αναγνωρίσουν, αν και συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού των Ιωαννίνων. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η δημιουργία μιας μόνιμης μουσειακής έκθεσης που στόχο θα έχει την γνωριμία και ευαισθητοποίηση του κοινού με τα στοιχεία αυτά, αποτελώντας συνδετικό κρίκο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

Για την πραγμάτωση της έκθεσης εργάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια η Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εσθήρ Σολομών, μετά από πρόταση που της έγινε από την Κοινότητα, και είκοσι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος "Ιστορία της Τέχνης-Επιμέλεια Εκθέσεων" του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγκεντρώνοντας βιβλιογραφία, πλούσιο φωτογραφικό, αρχειακό και εκθεσιακό υλικό με θέμα την εβραϊκή παρουσία στα Ιωάννινα.

Το κτήριο που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει την έκθεση δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το αυτό της Συναγωγής, διότι αποτελεί τη μεγαλύτερη Συναγωγή των Βαλκανίων, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα εβραϊκά μνημεία της χώρας και συνάμα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτήρια των Ιωαννίνων. Το μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε εθελοντικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεώργιος Σμύρης.

Πηγή: skai.gr