Οι ενήλικοι χρωματίζουν «Φανταστικές Πόλεις»

Είτε πρόκειται για αναζήτηση του «ζεν», είτε για προσπάθεια εξάλειψης του αισθήματος της «ανεστιότητας», που διακατέχει μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, ή για γνήσια αγάπη προς την πόλη, τα βιβλία ζωγραφικής που απευθύνονται σε ενηλίκους είναι γεγονός. Τα βιβλία τύπου «χρωμάτισε το», σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», αποτελούν τη νέα τάση και η τελευταία έκδοση με αστικά τοπία είναι εξαιρετική.

Στο βιβλίο «Φανταστικές Πόλεις» του Καναδού καλλιτέχνη Στιβ Μακ Ντόναλντ έχουν χωρέσει 48 σελίδες «πραγματικών και φανταστικών» αστικών τοπίων, όπως θα τα έβλεπε ο αναγνώστης εάν βρισκόταν σε ένα ελικόπτερο. Από τους απότομους λόφους του Σαν Φρανσίσκο, μέχρι τα φαράγγια των ουρανοξυστών του Μανχάταν, αυτά τα λεπτομερή σχέδια προσφέρουν μια ποικιλία σχημάτων, τα οποία θα γεμίσουν με χρώματα. Πάρτε τις ξυλομπογιές αλλά μείνετε εντός των γραμμών. Είστε ένας ενήλικας που χρωματίζει. Οι «Φανταστικές Πόλεις» αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 7 Ιουλίου, από τον εκδοτικό οίκο Chronicle Books.

Αξιοπερίεργο ή όχι τα βιβλία αυτού του τύπου έχουν προηγούμενο. Από την έκδοση του, την Άνοιξη του 2013, το βιβλίο ζωγραφικής για ενήλικες «Μυστικός Κήπος» (Τζ. Μπέισφορντ –Paperback) έχει πουλήσει περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα σε 22 γλώσσες. Για το μήνα Μάρτη ο «Μυστικός Κήπος» βρισκόταν στην κορυφή των πλέον ευπώλητων βιβλίων του Amazon. Το βιβλίο με τα 96 ασπρόμαυρα σχέδια του, που περιλαμβάνουν λουλούδια, φυτά, δέντρα και πουλιά, έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ.

Άλλοτε φύση. Άλλοτε αστικό τοπίο. Μια νέα ομάδα-στόχος προέκυψε. Μια νέα αγορά άνοιξε. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία με ζωγραφιές, με ένα από αυτά να υπόσχεται «εύκολο διαλογισμό μέσω του χρωματισμού», κάτι που προσφέρει το πλέξιμο ή το κέντημα. Είναι άλλωστε και ένας φανταστικός τρόπος για τους κατοίκους μιας πόλης να περπατήσουν σε πεζοδρόμια, να γνωρίσουν γωνιές και να την ξαναγαπήσουν κρατώντας μπογιές.
Πηγή: skai.gr