Κλείσιμο

O Banksy δίνει το παρόν και στη Γάζα στην Παλαιστίνη

Το νέο έργο του Banksy με όνομα «Η καταστροφή των βομβών» αποκαλύφθηκε ότι είναι στη Γάζα, στην Παλαιστίνη. 

Η έμπνευση έρχεται από μια αρχαιοελληνική μυθολογική φιγούρα στη γλυπτική, τη Νιόβη, και για ακόμα μια φορά, ο καλλιτέχνης ταυτίζει την τοποθεσία με το έργο του.

Στην ελληνική μυθολογία, η Νιόβη, βασίλισσα της Θήβας, είχε 14 παιδιά και τυραννούσε την Λητώ που είχε μόνο δύο τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Γεμάτη από φθόνο η Λητώ έστειλε τα παιδιά της να σκοτώσουν τα παιδιά της Νιόβης. Τότε η Νιόβη λόγω του θρήνου της μεταμορφώθηκε σε έναν βράχο από τον οποίο έσταζαν διαρκώς δάκρυα.

Ο Banksy θέλει να τονίσει τα δεινά που αντιμετωπίζουν τα σχεδόν δύο εκατομμύρια παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί λόγω της ισραηλινής παρουσίας και του αεροπορικού αποκλεισμού.

Το Ισραήλ είχε επικριθεί για το μεγάλο αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων αμάχων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης αλλά και για τον κύριο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι και πολλοί από αυτούς παιδιά, ενώ από την άλλη πλευρά σκοτώθηκαν 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι άμαχοι.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης καταφέρνει και περνάει ένα ηχηρό μήνυμα με την ανάρτηση ενός μίνι-ντοκιμαντέρ στον ιστοχώρο του banksy.co.uk.

Μέσω της περιπλάνησής του στην περιοχή της Γάζας δείχνει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί, έξι μήνες μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ ισλαμιστών της Χαμάς και του Ισραήλ.

Υπάρχει μια τοιχογραφία του καλλιτέχνη που δείχνει ένα γατάκι με παιχνιδιάρικη διάθεση. Ένας άνθρωπος το κοιτάζει και λέει στα αραβικά ότι τουλάχιστον η γάτα βρήκε κάτι για να παίξει μιας και τα παιδιά στη Γάζα δεν έχουν με τι να παίξουν πια.

Ένας ντόπιος πλησίασε και τον ρώτησε «Τι σημαίνει αυτό, παρακαλώ;», και ο ίδιος ο Banksy του εξήγησε ότι ήθελε να τονίσει την καταστροφή στη Γάζα ανεβάζοντας διάφορες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του. Η συγκεκριμένη απευθύνεται στους "ιντερνετικούς" απαθείς και επιφανειακούς ανθρώπους που κοιτούν μόνο φωτογραφίες από χαριτωμένα γατάκια και μένουν σε αυτές.

Η Γάζα περιγράφεται συχνά ως «η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο», επειδή δεν επιτρέπεται σε κανέναν είτε να μπει είτε να βγει από αυτή. Αλλά κάτι μοιάζει λίγο άδικο σε σχέση με τις υπόλοιπες φυλακές, σε αυτές δεν κόβεται ο ηλεκτρισμός και δε στερεύει το πόσιμο νερό σε ανύποπτο χρόνο σχεδόν κάθε μέρα.

Υπάρχει μια ακόμα τοιχογραφία που λέει: «Αν προσπαθήσουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τη διαμάχη μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων, θα είμαστε και πάλι με το μέρος των ισχυρών, δε θα μείνουμε ουδέτεροι».

Ο Banksy είναι κυρίως γνωστός για την τέχνη που παράγει στο δρόμο, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλου μήκους «Έξοδος από το μαγαζί με τα αναμνηστικά" το 2010.

Πηγή: Ιωάννα Μπαζιάνα