Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Έξι ταινίες ιαπωνικών κινούμενων σχεδίων, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, έρχονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, από 26/2 έως 1/3 και αποκαλύπτουν πλευρές ενός γοητευτικού κόσμου της ιαπωνικής ποπ κουλτούρας, που μαζί με τα manga (κόμικς) χαίρουν μεγάλης δημοτικότητας παγκοσμίως.

Τα ιαπωνικά Anime (κινούμενα σχέδια), είναι διαπρεπή έργα γεμάτα εξαίρετες σκηνές, κατάλληλα για όλη την οικογένεια.

Η πλούσια θεματολογία τους περιλαμβάνει από τέρατα, ιαπωνικά παραδοσιακά φαντάσματα (yοkai) και ήρωες, έως αθλητικά επιτεύγματα. Ελκυστικά σχεδιασμένοι ήρωες, πλήθος ικανοί ηθοποιοί (seiyu) με εκφραστική φωνητική δύναμη και πρωτότυπη μουσική, είναι τα συστατικά αυτής της καλλιτεχνικής κουλτούρας από την Ιαπωνία, που διαθέτει μακρά ιστορία και υπερσύχρονη τεχνολογία.

Οι ταινίες του αφιερώματος προβάλλονται στην Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με το Japan Foundation, και είναι οι εξής: «Komaneko - The Curious Cat» (σκηνοθεσία Tsuneo Goda), με πρωταγωνίστρια μια γάτα-κούκλα. Με την τεχνική του stop motion animation το κάθε δευτερόλεπτο αποτελείται από 24 καρέ. Αυτό σημαίνει πως ο σκηνοθέτης πρέπει να μετακινήσει τις κούκλες 24 φορές για να έχει ένα δευτερόλεπτο κινούμενης δράσης σε ταινία, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τον φωτισμό, τα σκηνικά, τη θέση της κάμερας, κ.ά. Η παραγωγή ταινίας αυτού του είδους δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά κινούμενης εικόνας την ημέρα.

Το «Hide and Seek» (σκηνοθεσία Shuhei Morita), είναι ένα 3D anime τρόμου. Η ταινία «Science Ninja Team Gatchaman: The Movie» (σκηνοθεσία Hisayuki Toriumi) είναι προϊόν μιας από τις πιο αντιπροσωπευτικές εταιρείες παραγωγής animation της Ιαπωνίας, με τη συγκεκριμένη ταινία να αποτελεί χαρακτηριστικό έργο της, που συγχρόνως έγινε και πρόδρομος πολλών anime δράσης με ομάδες υπερ-ηρώων.

Το «SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next» (σκηνοθεσία Shunji Takagi), βασίζεται σε σειρά manga μικρού μήκους. Η ταινία «NEGADON: The Monster from Mars» (σκηνοθεσία Jun Awazu) θεωρείται μία οπτική παραγωγή της νέας εποχής, που μπορεί να ονομαστεί «ψηφιακή ταινία καταστροφικών τεράτων», βασιζόμενη εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή τεχνολογία.

Τέλος, προβάλλεται η ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας «Planzet» (σκηνοθεσία Jun Awazu) η οποία αποτίει με τις εικόνες της φόρο τιμής στις ταινίες ειδικών εφέ των παλαιών καλών εποχών, με τις τελευταίες τεχνολογίες στα κομπιούτερ γκράφικς.
Πηγή: skai.gr