Κλείσιμο

80 εκατ. ευρώ κατηγορία για τον σπιτονοικοκύρη του Πικάσο

Στην υπόθεση κατηγορίας περιλαμβάνονται λιθογραφίες, πορτραίτα, μια ακουαρέλα και σκίτσα που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1900 και 1932. Ο Πιέρ και η Ντανιέλ Λε Γκερνέκ λένε, ότι τα συγκεκριμένα έργα αξίας 80 εκατ ευρώ τους δόθηκαν από τη δεύτερη σύζυγό του Πικάσο.

Οι εκπρόσωποι της περιουσίας του Πικάσο λένε ο ισχυρισμός αυτός είναι "γελοίος" και τους μηνύουν για παράνομη κατοχή των έργων. Επίσης, ο γιος του Πικάσο Κλοντ επέμεινε ότι πατέρας του δεν θα έδινε ποτέ τόσο πολλά έργα σε κανέναν, καθώς τα έργα αυτά, ήταν μέρος της ζωής του.

Ο Λε Γκερνέκ άρχισε να εργάζεται ως σπιτονοικοκύρης στο κτήμα του Πικάσο στη νότια Γαλλία το 1970. Λέει ότι στον ίδιο και στη σύζυγό του Ντανιέλ δόθηκαν 180 λιθογραφίες, κολάζ και ζωγραφιές και 91 σχέδια, το 1970, από την τότε σύζυγό του καλλιτέχνη, Ζακλίν. 

Επίσης, ισχυρίζεται πως του έδωσε τα έργα σε ένα κλειστό κουτί λέγοντας: "Αυτά εδώ είναι για σένα, να τα πάρεις στο σπίτι σου". Η Ντανιέλ, κάνοντας μια αναδρομή, θυμάται ότι ο σύζυγός της ήρθε στο σπίτι με μια μεγάλη τσάντα και της είπε ότι ο Πικάσο του είχε δώσει κάποια έργα του.

Τα έργα, τα οποία δεν έχουν ποτέ εμφανιστεί δημοσίως, κρατήθηκαν σχεδόν ανέγγιχτα στο γκαράζ των Λε Γκερνέκ έως ότου το ζευγάρι αποφάσισε να τα δώσει στα παιδιά του το 2010.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Λε Γκερνέκ, ο ίδιος είχε αρχίσει να ανησυχεί περίπου πέντε χρόνια πριν για το τι μπορεί να συμβεί με τα έργα αυτά, μετά και τον δικό του θάνατο. Έτσι, ήρθε σε επαφή με το κέντρο διοίκησης των έργων του Πικάσο, το μέρος το οποίο διαχειρίζεται τα έργα που έχουν στην κατοχή τους οι νόμιμοι κληρονόμοι του καλλιτέχνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Λε Γκερνέκ ταξίδεψε στο Παρίσι για να δώσει στη διοίκηση τα έργα για αξιολόγηση. Μέσα σε λίγες μέρες αποδείχθηκε από ειδικούς ότι τα έργα ήταν γνήσια και στη συνέχεια η αστυνομία επιτέθηκε στο ηλικιωμένο ζευγάρι στο σπίτι του στις Κάννες και του συνέλαβε με την υποψία της κλεπταποδοχής.

Στα κατασχεθέντα έργα του Πικάσο περιλαμβάνεται μια υδατογραφία από την
'Μπλέ Περίοδο' και εννέα κυβιστικά έργα που οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν μια σχετικά μικρή αξία ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται πορτραίτα της πρώτης συζύγου του Όλγας, καθώς και μια σειρά από γκουάς (τεχνική χρησιμοποίησης αδιαφανών υδροχρωμάτων και κόλλας πάνω σε χαρτί ή σε χαρτόνι) και λιθογραφίες.

Ο κύριος και η κυρία Λε Γκερνέκ αρχικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κάποια κατηγορία. Στη συνέχεια ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει το πώς είχαν έρθει τα έργα τέχνης στα χέρια τους και οκτώ μήνες αργότερα τους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες.

Εάν καταδικαστεί, το ζευγάρι αντιμετωπίζει μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης καθώς και πρόστιμο 375.000 ευρώ για απόκρυψη κλοπιμαίων
Πηγή: skai.gr