Έρευνα: Ο Ριχάρδος Γ’ βρήκε φρικτό θάνατο στο πεδίο της μάχης (video)

Μαρτυρικό θάνατο φαίνεται ότι βρήκε στο πεδίο της μάχης ο Ριχάρδος Γ’ (2 Οκτωβρίου 1452 - 22 Αυγούστου 1485) ο τελευταίος άγγλος μονάρχης που σκοτώθηκε σε μάχη.

Με πρωτόγονα όπλα, και ακόμη πιο πρωτόγονη περίθαλψη των τραυματιών, ο πόλεμος στο Μεσαίωνα ήταν μια πολύ κακή στιγμή για να χάσεις τη ζωή σου. Και σύμφωνα με τη νέα ιατροδικαστική έρευνα, ο θάνατος του Ριχάρδου ήταν ιδιαίτερα βίαιος, ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής του.



Ιατροδικαστική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει ότι ο άγγλος βασιλιάς υπέστη 11 διαφορετικά τραύματα από πολλά διαφορετικά όπλα, στα οποία περιλαμβάνονται ξίφη, μαχαίρια, και αλαβάρδες. Η μελέτη χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες των λειψάνων του Ριχάρδου και ειδικό λογισμικό για να αναπαραστήσει τις τελευταίες –φρικτές- στιγμές του βασιλιά του Οίκου της Υόρκης και του τελευταίου βασιλιά της δυναστείας των Πλανταγενετών.

Γραπτές μαρτυρίες του θανάτου του μονάρχη αναφέρουν ότι τον κατέβασαν από το άλογό του και βρέθηκε περικυκλωμένος από τις δυνάμεις του Ερρίκου Τυδώρ στη μάχη του Μπόσγουορθ, το 1485 -και ότι σκοτώθηκε γενναία. Αλλά, όπως αποδεικνύει το βίντεο (στην αγγλική γλώσσα), σκοτώθηκε με ένα ιδιαίτερα επώδυνο και βάρβαρο τρόπο.

Η ήττα του στη μάχη του Μπόσγουορθ αποτέλεσε καθοριστικό γεγονός στον πόλεμο των Ρόδων καθώς επέφερε την πτώση της δυναστείας των Πλανταγενετών από τον θρόνο της Αγγλίας.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ