Έφυγε από τη ζωή η κορυφαία ποιήτρια Μάγια Αγγέλου

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η αμερικανίδα ποιήτρια και πεζογράφος Μάγια Αγγέλου.

Η Αγγέλου βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην πόλη Γουίνστον-Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας.

Το θάνατο της μεγάλης λογοτέχνη επιβεβαίωσαν ο δήμαρχος της πόλης και ο ατζέντης της.

Ήταν μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία.

Πιο γνωστό της έργο ήταν το αυτοβιογραφικό «Ξέρω γιατί Κελαηδά το Πουλί στο Κλουβί», πρώτο μέρος της επτάτομης αυτοβιογραφίας της.

Η Αγγέλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, και μεγάλωσε στη γενέτειρά της και το Στάμπς του Άρκανσο, όπου τότε εφαρμοζόταν ο διαχωρισμός μεταξύ λευκών και μαύρων.

Η ζωή της χαράχτηκε από μία σειρά τραυματικών εμπειριών κατά την παιδική της ηλικία. Όταν ήταν μόλις 7 ετών, βιάστηκε βίαια από τον σύντροφο της μητέρας της.

Η νεαρή Αγγέλου κατέθεσε εναντίον του βιαστή της, ο οποίος στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οργισμένο πλήθος.

Στο μυαλό του νεαρού κοριτσιού γεννήθηκε η εντύπωση πως σκότωσε τον άνδρα «με τη φωνή μου», και για το λόγο αυτό έπαψε να μιλά για έξι χρόνια.

Από τη σιωπή γεννήθηκε όμως μία δυνατή φωνή.

Ανάμεσα στους πολλούς φίλους της ήταν και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με τον οποίο συνεργάστηκε στον αγώνα για το τέλος των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ. Ο Κινγκ δολοφονήθηκε ανήμερα των γενεθλίων της.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ