Έφυγε από τη ζωή ο Σερ Άντονι Κάρο

Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες της γενιάς του κι ένας από τους καλλιτέχνες που σημάδεψαν την Τέχνη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ο Σερ Άντονι Κάρο, του οποίου οι μορφές από μεταλλικές συναρμογές έγιναν διάσημα σε όλον τον κόσμο, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών από καρδιακή προσβολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Γεννημένος το 1924 στο Νιού Μάλντεν του Σάρεϊ, ο Κάρο υπήρξε βοηθός του εμβληματικού για το κίνημα της μοντερνικότητας γλύπτη Χένρι Μουρ και ευρέως θεωρείται ως ο σημαντικότερος σύγχρονος Βρετανός γλύπτης.

Ένα από τα γνωστότερα έργα του, το «Νωρίς το Πρωΐ», που φιλοτεχνήθηκε το 1962 και εκτίθεται στην Τέιτ Γκάλερι αποτελεί μία ευφάνταστη σύνθεση από μεταλλικές δοκούς και πλάκες, χρωματισμένες με ένα έντονο πορτοκαλί και θεωρείται ένα από τα υποδείγματα στην αναζήτηση της νέας φόρμας στις γλυπτικές αναζητήσεις.

Ο διευθυντής της Τέιτ Νίκολας Σερότα χαρακτήρισε τον Κάρο έναν από τους «πιο σημαντικούς γλύπτες των τελευταίων 50 ετών» και συνάμα έναν «άνθρωπο με μεγάλη ταπεινότητα και ανθρωπισμό».

Ο Κάρο είχε νυμφευθεί την επίσης καλλιτέχνιδα, ζωγράφο, Σίλα Γκίρλινγκ με την οποία είχε αποκτήσει δύο αγόρια. Άφησε επίσης πίσω του τρία εγγόνια.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ