Χανιά: Έκθεση φωτογραφίας για τον δημοτικό κήπο της πόλης

Ο δημοτικός κήπος των Χανίων βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και «γεννήθηκε» από την ανάγκη ύπαρξης ενός ελεύθερου χώρου για περίπατο και κάποιου είδους αναψυχή των στριμωγμένων εντός των τειχών κατοίκων, τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Παλαιότερα, ήταν αμμώδης έκταση, συνέχεια του σταδίου που βρίσκεται βόρεια από αυτόν.

Ήταν έργο του Ρεούφ Πασά και ο ίδιος επέβλεψε τη διαμόρφωσή του. Είχε σχεδιασθεί το 1870 σε ευρωπαϊκά πρότυπα και ήταν το πρώτο κοινωφελές έργο της πόλης των Χανίων. Σε επίπεδο υψηλότερο του γύρω χώρου, με θαυμάσιο ορίζοντα, φυτεύτηκε κυρίως με αειθαλή δέντρα, ενώ κάτω από την πυκνή σκιά τους καλλιεργήθηκαν ποικίλα λουλούδια. Οι δρόμοι του κήπου, χαράχθηκαν σύμφωνα με τα τότε ευρωπαϊκά κηποτεχνικά πρότυπα και στρώθηκαν με χονδρή άμμο.

Εκεί πραγματοποιήθηκε, το 1900, η Α΄Διεθνής Έκθεση Χανίων, με 701 εκθέτες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο κτίριο στο κέντρο του Κήπου, λειτούργησε η Κρητική Βουλή. Αργότερα, το εν λόγω κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο, λειτούργησε και ως καφενείο, ενώ το 1905 οι τότε ενοικιαστές του άνοιξαν εκεί τον πρώτο κινηματογράφο της πόλης.

Τον χειμώνα του 1918, ο δήμος αναθέτει στον γεωπόνο και δενδροκόμο του Αγροκηπίου Κωνσταντίνο Σπάη την ανακαίνιση του Κήπου. Τότε κόβονται και ξεριζώνονται τα κακογερασμένα δέντρα και φυτεύονται νέα, με ωραία φυλλωσιά και λεπτό άρωμα, κυρίως νεραντζιές. Τα παλαιά σχήματα των παρτεριών καταργούνται και στη θέση τους διαγράφονται τα νέα. Το παρτέρι στην είσοδο εμπρός και δεξιά διαμορφώνεται σε πεταλούδα που κάθεται πάνω σε λουλούδι και το μεγάλο κεντρικό παρτέρι σε σχήμα αρχαϊκού αμφορέα.

Ένας λαβύρινθος με μια μόνο είσοδο διαμορφώνεται στο δυτικό τμήμα του Κήπου, για περιπλάνηση ανάμεσα σε σκιερά δρομάκια, κάτω από περιτριγυρισμένες από φύλλα και λουλούδια καλύβες και ανάπαυση σε ένα από τα πολλά προβλεπόμενα παγκάκια, σοφά και ξεχωριστά τοποθετημένα, έτσι που το ένα να μη φαίνεται από το άλλο. Προβλέπεται η κατασκευή μικρών λιμνών για τα παιδιά, από τις οποίες δύο ενώνονται με γέφυρα χτισμένη με βραχάκια από τη θάλασσα.

Το 1928, ένα μικρό μέρος από τα φυτά που στέλνονται από την Αθήνα για να φυτευτούν στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, φυτεύονται στον Κήπο. Ο χρόνος περνούσε και μαζί με αυτόν άλλαζε σταδιακά και η εσωτερική του όψη. Στον κήπο φιλοξενήθηκαν και πολλά ζώα σε κλουβιά ενώ σήμερα έχουν απομακρυνθεί όλα, εκτός από τον χώρο που φιλοξενούνται Κρητικοί αίγαγροι. Παράλληλα, υπάρχουν προτομές ηρώων των Κρητικών αγώνων, μια σύγχρονη παιδική χαρά, ενώ διατηρούνται το αναψυκτήριο και ο δημοτικός κινηματογράφος σε νέα μορφή.

Η ιστορία της αγαπημένης για τους Χανιώτες «πράσινης γωνιάς» περιγράφεται ανάγλυφα μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε χθες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ετοιμάζεται συλλεκτική έκδοση που είναι προϊόν ιστορικής έρευνας και στην οποία θα υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία αυτού του σύγχρονου μνημείου.

Χθες μάλιστα, κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, οι σερβιτόροι που σήμερα εργάζονται στο αναψυκτήριο του κήπου, ντυμένοι με ρούχα της δεκαετίας του '50, πρόσφεραν αμύγδαλα, λουκούμια και τσικουδιά.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ