Από τον υπολογιστή στον καμβά

Από τα bits του ηλεκτρονικού υπολογιστή δημιουργεί ζωγραφικά έργα, τα οποία τυπώνει στον καμβά, στο χαρτί ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό. Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, ο Σπύρος Πουλημένος, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία -γραφίδα, υπολογιστή, ταμπλέτα σχεδίασης και λογισμικό-, συνδυάζει τη συμβατική τέχνη της ζωγραφικής με την ψηφιακή τεχνολογία. Και αυτές τις μέρες παρουσιάζει τη μεγάλη του αναδρομική έκθεση με τίτλο «Από το συμβατικό στο ψηφιακό έργο τέχνης» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Σύρος - Πολιτισμός 2013».

Τα πρώτα του έργα τα αποθήκευε στις -μουσειακής αξίας πια και περιορισμένης χωρητικότητας- δισκέτες. Αρχισε να πειραματίζεται με την πρώτη παλέτα των Windows, ώσπου σύντομα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έφτασε να δημιουργεί έργα έως και 20 MB: πορτρέτα, νεκρές φύσεις, συνθέσεις. Εχοντας σπουδάσει ηλεκτρονικός, για λόγους βιοπορισμού, εφάρμοσε τις γνώσεις του και στην τέχνη, πρωτοπορώντας, καθώς, όταν ξεκίνησε, το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό πεδίο ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. Το 2008 ψηφιακές συνθέσεις του εκτέθηκαν στο Μουσείο Βορρέ, ενώ στην παρούσα έκθεση, που θα μεταφερθεί σύντομα στην Αθήνα και στο εξωτερικό, παρουσιάζονται συνολικά 60 έργα, εκ των οποίων τα 29 είναι ψηφιακά.

«Στην ψηφιακή ζωγραφική ο καλλιτέχνης μπορεί να κάνει τους πειραματισμούς του σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι στη συμβατική», εξηγεί ο Σπύρος Πουλημένος. «Η τεχνολογία προσφέρει τρομερές δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να τολμά να αξιοποιεί κανείς. Το ψηφιακό έργο διαθέτει εξάλλου ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν φθείρεται από το χρόνο, δεν υφίσταται αλλοιώσεις. Το ανασύρεις και το τυπώνεις οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείς...»

INFO


Η αναδρομική έκθεση του Σπύρου Πουλημένου «Από το συμβατικό στο ψηφιακό» φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου έως 25 Ιουλίου.

Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 10.30-13.30 και 19.30-22.30.
Πηγή: skai.gr