Δύο σπάνια μπρούτζινα έργα τέχνης θα επιστραφούν στην Κίνα

Δύο σπάνια κομμάτια που προέρχονται από τη λεηλασία των Θερινών Ανακτόρων του Πεκίνου και έγιναν στόχοι έντονης πολεμικής κατά τη δημοπράτησή τους το 2009 στο Παρίσι, θα επιστραφούν στην Κίνα από την οικογένεια Πινό, όπως έγινε την Παρασκευή γνωστό από έναν εκπρόσωπο του ομίλου PPR.

Ο πρόεδρος
και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, η οικογένεια του οποίου αγόρασε τα δύο κομμάτια -δύο μπρούτζινα κεφάλια ζώων της εποχής του αυτοκράτορα Τσιανλόγνκ (1736-1795)- στη συλλογή του Πιέρ Μπερζέ και του Υβ Σαιν Λωράν, ανακοίνωσε αυτή τη χειρονομία στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρατέθηκε στο Πεκίνο με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Κίνα είχε προσφύγει χωρίς επιτυχία στη δικαιοσύνη το 2009 εναντίον του οίκου δημοπρασιών Κρίστι’ ς για να τον εμποδίσει να προτείνει, κατά τη δημοπράτηση της συλλογής έργων τέχνης του Υβ Σαιν Λωράν, αυτά τα δύο κομμάτια που προέρχονταν από τη λεηλασία των Θερινών Ανακτόρων του Πεκίνου το 1860.

Ο Πιέρ Μπερζέ είχε αρνηθεί να επιστρέψει στην Κίνα αυτά τα δύο κομμάτια, αφού αποφάσισε να πουλήσει σε δημοπρασία το σύνολο της εξαιρετικής συλλογής έργων τέχνης που είχαν συγκεντρώσει σε διάστημα 50 ετών μαζί με τον σύντροφό του, τον Υβ Σαιν Λωράν ετών ο οποίος είχε πεθάνει την προηγούμενη χρονιά.

Το κεφάλι ποντικού και το κεφάλι λαγού είχαν κατακυρωθεί το Φεβρουάριο του 2009, έναντι 14 εκατ. ευρώ το καθένα, σε έναν ανώνυμο αγοραστή ο οποίος συμμετείχε τηλεφωνικώς στη δημοπρασία.

Στη συνέχεια "η οικογένεια Πινό αγόρασε αυτά τα δύο κομμάτια", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει έναντι ποίου ποσού, πάντως "όχι αυτό στο οποίο είχαν φθάσει κατά τη δημοπρασία".

"Χθες (Πέμπτη) το βράδυ, ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, στη διάρκεια του επισήμου δείπνου με τον (κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ, τού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τα δωρίσει στην Κίνα", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PPR συμμετέχει στην αντιπροσωπεία των περίπου εξήντα επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον Φρανσουά Ολάντ στην πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr