Αίγυπτος: Χάρτινος υπερήρωας κατά της παρενόχλησης των γυναικών

Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, και οι γυναίκες της Αιγύπτου βρήκαν ένα νέο σύμμαχο στον αγώνα τους κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς ένας υπερήρωας αναλαμβάνει δράση.

Ο λόγος για τον Supermakh, έναν κωμικό χαρακτήρα εμπνευσμένο από το γνωστό σε όλους μας Superman. Φορώντας ένα... λευκό σλιπ και μια μπέρτα με λουλούδια ο Supermakh δεν έχει ακριβώς τη συμβατική εμφάνιση ενός υπερήρωα, αλλά οι προθέσεις μετράνε.

«Έβαλα ένα κομμάτι του εαυτού μου στο χαρακτήρα του Supermakh, καθώς επίσης και ένα κομμάτι από το μέσο αιγύπτιο που θα ήθελε να κάνει κάτι (σ.σ κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης), αλλά δεν είναι πάντα σε θέση να βοηθήσει. Είναι ένας υπερήρωας που πετυχαίνει, αλλά όχι κάθε φορά» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο δημιουργός του Supermakh, ο αιγύπτιος σκιτσογράφος Makhlouf.

Η σεξουαλική
παρενόχληση κατά των γυναικών στην Αίγυπτο έγινε διεθνώς γνωστή μετά την επανάσταση του 2011 που τελικά ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ. Τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε τις σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες που διαδήλωναν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Η εκτόξευση της σεξουαλικής βίας σε βάρος των γυναικών διαδηλωτών οδήγησε σε διάφορες πρωτοβουλίες όπως τους «σωματοφύλακες της Ταχρίρ», δηλαδή εθελοντές με κράνη και γιλέκα που περιπολούσαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στην πλατεία για να προστατέψουν τις διαδηλώτριες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ