Μοναδική συναυλία του Donald Byrd για πρώτη φορά στη διάθεση των φίλων της τζαζ

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από τον θάνατο του θρυλικού τρομπετίστα της τζαζ Donald Byrd (Ντόναλντ Μπίρντ). Η Blue Note, η δισκογραφική εταιρία στην οποία κυκλοφόρησε τις πιο σημαντικές δουλειές του, είχε μια έκπληξη χθες για τους χιλιάδες φαν της τζαζ που λάτρεψαν τις μελωδίες του: μια ξεχασμένη ζωντανή ηχογράφηση από εμφάνιση του Byrd στο φεστιβάλ τζαζ του Μοντρέ της Ελβετίας, στις 5 Ιουλίου 1973.

Η ηχογράφηση καθόταν στα ράφια της Blue Note για πολλά χρόνια. Το 1999, ο φημισμένος μουσικός παραγωγός Bob Belden ανέλαβε την ηχοληψία και το mastering αυτής της μοναδικής εμφάνισης - αλλά για ανεξήγητους λόγους, δεν βγήκε ποτέ στα ράφια των δισκοπωλείων.

Μετά από παραίνεση του δημοφιλούς βρετανού DJ Gilles Peterson, η Blue Note αναζήτησε και βρήκε αυτό το ιστορικό αρχείο, το οποίο διαθέτει δωρεάν από χθες online, προς τιμή του μεγάλου μουσικού.

Η ηχογράφηση αποκαλύπτει μια πιο ωμή πλευρά του Donald Byrd, μακριά από τις βελούδινες συνθέσεις του τη δεκαεταία του '70 με τα αδέλφια Mizell.

Ακούστε ολόκληρη τη συναυλία εδώ: http://www.bluenote.com/

To συγκρότημα του Donald Byrd απαρτιζόταν εκείνη τη μέρα από τους:
Donald Byrd, Trumpet, Fluegelhorn, Vocals; Fonce Mizell, Trumpet, Vocals; Allan Barnes, Tenor Sax, Flute; Nathan Davis, Tenor Sax, Soprano Sax; Kevin Toney, Electric Piano; Larry Mizell, Synthesizer; Barney Perry, Electric Guitar; Henry Franklin, Electric Bass; Keith Killgo, Drums, Vocals; Ray Armando, Conga, Percussion.
Πηγή: skai.gr