JJ Abrams: Από το Star Trek στο Star Wars

Να... διακτινιστεί από τον τον αστερισμό του Σταρ Τρεκ σε έναν άλλο γαλαξία “πολύ, πολύ μακριά” ετοιμάζεται ο σκηνοθέτης του επερχόμενου Star Trek Into Darkness Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ο Άμπραμς είναι αυτός που τελικά θα σκηνοθετήσει το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου του Πολέμου των Άστρων (Star Wars: Episode VII) για τη Walt Disney Pictures και τη Lucasfilm μετά από έντονo “φλερτ” από τους ιθύνοντες της Disney.

Στο “τραπέζι”
έπεσε και το όνομα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Μπεν Άφλεκ, με το “Επιχείρηση Αργώ” που σκηνοθέτησε ο Άφλεκ να λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές και να είναι υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Άμπραμς είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να σκηνοθετήσει το νέο επεισόδιο του Πολέμου των Άστρων και τις ευθύνες που επωμίζεται όποιος το κάνει: "Κοιτάξτε, τα Star Wars είναι από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών. Ειλικρινά αισθάνομαι ότι, έχω σχεδόν την αίσθηση ότι, κατά περίεργο τρόπο, η ευκαιρία για όποιον σκηνοθετήσει αυτή την ταινία, έρχεται και με το βάρος που έχει αυτή η εμβληματική ταινία και σειρά. Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος οπαδός του Star Trek όταν ήμουν μικρός, (...) και έτσι, ανυπομονώ περισσότερο από οποιονδήποτε για τα επόμενα βήματα του Star Wars, αλλά πιστεύω ότι θα συμμετάσχω πληρώνοντας εισιτήριο στους κινηματογράφους!"

Το έβδομο επεισόδιο του Πολέμου των Άστρων είναι σχεδιασμένο να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2015, δηλαδή για τόσο μεγάλη παραγωγή τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά. Το σενάριο γράφει ο Μάικλ Άρντ (υπεύθυνος για τα σενάρια των ταινιών: Little Miss Sunshine, Τoy Story 3, The Hanger Games Catching Fire, Brave και το Oblivion με τον Τομ Κρούζ). Η Disney και η Lucasfilm σχεδιάζουν το όγδοο επεισόδιο της νέας τριλογίας να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2017 και το ένατο το 2019.

Στην επιλογή Άμπραμς φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο και ο “πολύς” Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον οποίο είχε συνεργαστεί ο Άμπραμς στο φιλμ επιστημονικής φαντασίας Super 8 (ο Σπίλμπεργκ ήταν παραγωγός και ο Άμπραμς σκηνοθέτης). Άλλοι υποψήφιοι στη μακρά λίστα για να σκηνοθετήσουν το νέο Star Wars ήταν μεταξύ άλλων ο Μπραντ Μπέρντ (Mission Impossible 4) και ο Μπράιαν Σίνγκερ (X-Men).

Σημειώνεται ότι αν τελικά η “μεταγραφή” ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (τα αμερικανικά δημοσιεύματα το θεωρούν δεδομένο), η αντιπαλότητα των “στρατοπέδων” του Star Wars και του Star Trek αναμένεται να ενισχυθεί κατά τι, αν και τα Star Wars χαρακτηρίζονται ως ταινίες περισσότερο “φαντασίας” και λιγότερο “επιστημονικής”, ενώ τα Star Trek θεωρούνται πιο “ώριμα” καταπιανόμενα με επιστημονικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά ζητήματα.
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας