Ο Alfred Caston, ιδρυτής & μέλος των θρυλικών Joyful Gospel Singers, μίλησε στο SKAI.gr

Το vocal ensemble των Joyful Gospel Singers είναι περισσότερο από τρεις δεκαετίες συνώνυμο της θετικής ενέργειας. Το σχήμα δημιουργήθηκε το 1980 στην πόλη που γεννήθηκε η τζαζ, τη Νέα Ορλεάνη, και εμφανίζεται σε περισσότερες από 50 διεθνείς συναυλίες κάθε χρόνο. Αγαπημένοι ήδη στην σκηνή του Χόλιγουντ, έχουν συνεργαστεί με τους Earth Wind & Fire, την Yolanda Adams, τον Bryan Adams, τον Tony Bennett, τον Al Green και πολλούς άλλους, αλλά μετρούν και 7 δικά τους άλμπουμ ανεξάρτητης παραγωγής. Οι μοναδικοί Joyful επέστρεψαν στην Ελλάδα στο Half Note, από 4 ως 10 Ιανουαρίου 2013.

Είστε από τα πιο ιστορικά vocal σχήματα στον κόσμο της gospel μουσικής! Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην gospel και την τζαζ;

Alfred Caston: Είμαστε γνωστοί σαν Joyful, η πρώτη αγάπη μας ήταν και θα είναι πάντα τα gospel αλλά στο ρεπερτόριο μας συμπεριλαμβάνουμε jazz, blues, soul, R&B, παίζουμε οποιοδήποτε είδος μουσικής θεωρούμε ότι είναι επικοινωνιακό. Είμαστε ένα συγκρότημα από ταλαντούχους μουσικούς που αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Πιστεύουμε ότι γεννηθήκαμε μουσικοί και στην πορεία εμβαθύνουμε ,αυξάνουμε το ενδιαφέρον μας, κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Επίσης σπουδάζουμε μουσική ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε με την καρδιά και την ακοή . Στην συνέχεια έρχεται η εξάσκηση και οι πρόβες ,πρόκειται για μια μεγάλη διαδικασία προετοιμαζόμαστε 10 ώρες για μια παράσταση 15-20 λεπτά . Η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα, μπορεί να μην γνωρίζω Ελληνικά ή να μην ξέρετε τόσα Αγγλικά όσο θα έπρεπε, αλλά από την στιγμή που η μουσική αρχίζει όλοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, είναι ρυθμός, πνευματικότητα και αγάπη για την τέχνη.

Ποια θέματα αποτελούν πηγή έμπνευσης στην καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Alfred Caston: Το είδος της μουσικής που παίζουμε είναι ολόκληρη η ζωή μας και επειδή είναι η αιτία που ζούμε, μας αφορούν όλοι οι άνθρωποι κάθε φυλής και εθνότητας. Όταν κάποιος υποφέρει ή καταπιέζεται υποφέρουμε και το εκφράζουμε μέσα από την μουσική μας. Όσοι έρχονται στις συναυλίες μας όταν ακούσουν τι και πως παίζουμε, αισθάνονται αμέσως ποιο μήνυμα στέλνουμε. Αισθάνονται ότι πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας στο τι συμβαίνει στον κόσμο και να συμπάσχουμε με όσους υποφέρουν.

Ίσως ποτέ να μην μου δοθεί η ευκαιρία να διδάξω το ευαγγέλιο, να κηρύξω τον Ιησού Χριστό, να δείξω τι είναι ο πόνος, να αναλύσω τι είναι η χαρά μέσα σε 10-15 ώρες διδασκαλίας αλλά μπορώ να το κάνω σε 3 λεπτά με ένα τραγούδι. Η επικοινωνία μας γίνεται με την μουσική, ανεβαίνω στην σκηνή κοιτάζω το κοινό και εμπνέομαι. Όταν δω κάποιο θλιμμένο πρόσωπο και καταλάβω ότι έχει πρόβλημα τότε θα αλλάξω όλο το τραγούδι με άλλο . Εκείνη τη στιγμή πήρα ένα μήνυμα από τον Θεό που μου λέει ότι κάποιος χρειάζεται την βοήθεια μου και με το συγκεκριμένο τραγούδι που αντικαταστήσαμε τον βοηθήσαμε  Αυτό είναι έμπνευση και η μουσική είναι το μήνυμα 

Προσεύχομαι η μουσική να θεραπεύει, όσοι προσφέρουν την μουσική πρέπει να είναι πρόθυμοι να δώσουν την καρδιά τους και όσοι την ακούν να ανοίξουν την πόρτα να την υποδεχτούν

Τι ρόλο παίζει η θρησκεία στην καλλιτεχνική σας εξέλιξη;

Alfred Caston: Η θρησκεία δεν είναι η κινητήρια δύναμη μας, έχουμε μια πνευματική σχέση με τον Θεό. Πιστεύουμε ότι ο Θεός θρέφει τις ψυχές μας για να είμαστε ικανοί να τροφοδοτήσουμε όσους ακούν την μουσική μας. Η θρησκεία δεν είναι μέρος της ζωής μας ο Θεός είναι. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η δική μου θρησκεία είναι η μοναδική στον κόσμο, δεν πρέπει με κριτήριο την θρησκεία να κρίνω αν είσαι καλός ή κακός άνθρωπος. Έτσι συμφωνήσαμε ότι δεν θα μας ενδιαφέρει η θρησκεία, θα δείχνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι η αλήθεια, για να εμπνέουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αν αντιλαμβάνεσαι ποιο είναι το μήνυμα μας, δεν έχει σημασία ποια είναι η θρησκεία και η κουλτούρα σου.

Η μουσική θα σας κάνει ευτυχισμένους αν την αφήσετε να σας κάνει ευτυχισμένους,  μπορείτε αν θέλετε να είστε λυπημένοι με την μουσική. Αλλά  γιατί; δεν έχει νόημα, η μουσική έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει ευτυχισμένους.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σας;

Alfred Caston: Το αγαπημένο μου συγκρότημα που με ενέπνευσε σε ό,τι έκανα ήταν πέντε τραγουδιστές black-gospel, μόνο φωνητικά με μια κιθάρα Ήταν η έμπνευση μου, τους ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή  έτσι γεννήθηκε η αγάπη μου για τα gospel όταν ήμουν παιδί. Μέρος αυτού που κάνω σαν καλλιτέχνης προέρχεται από ότι ο Louis Armstrong  στην τζαζ και η Mahalia Jackson  εναπόθεσαν σε μένα. 

Έρχεστε δεύτερη φορά, ποιες είναι οι εντυπώσεις για την Ελλάδα;

Alfred Caston: Για αυτή εδώ την χώρα; Πάρε το εισιτήριο μου να πετάξεις πίσω στην Αμερική εγώ θα ζήσω εδώ! Έτσι αισθάνομαι για την Ελλάδα. Την πρώτη φορά που ήμασταν εδώ είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ιστορικά αξιοθέατα με ημερήσιες περιηγήσεις και αυτή τη φορά πρέπει να το επαναλάβουμε λίγο πριν φύγουμε. Είναι συναρπαστικό! Διαβάζαμε σε βιβλία ιστορίας και σε περιοδικά ότι υπάρχει μυστικισμός στην Ελλάδα και φτιάξαμε μια εικόνα στο μυαλό μας, πώς θα πρέπει να είναι!; Αλλά όταν ήρθαμε στην Ελλάδα ανακαλύψαμε ότι είναι πιο μαγική από ότι είχαμε ποτέ ονειρευτεί! Είστε πολύ τυχεροί που ζείτε εδώ!

Σας ενδιαφέρει μόνον η θετική πλευρά της Ελλάδας;

Alfred Caston: Βλέπω όλα τα καλά πράγματα που έχει η Ελλάδα και αυτό με κάνει ευτυχισμένο. Βλέπω την φωτεινή πλευρά της Ελλάδας και αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να δω. Αν έρθετε στην πατρίδα μου την Νέα Ορλεάνη, μόλις κατεβείτε από το αεροπλάνο όλοι χαρούμενοι θα σας καλωσορίζουν, θα συναντήσετε σπουδαίες μπάντες παντού, θα σας παρακαλάνε να μην φύγετε..Ομως αυτή είναι η βιτρίνα της πόλης, πάντα υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα

Που αλλού δώσατε συναυλίες, πότε επιστρέφετε στην Νέα Ορλεάνη;

Alfred Caston: Έχουμε πέντε εβδομάδες στην Ευρώπη, ήρθαμε στην Ελλάδα από την Ιταλία ήμασταν στη Ρώμη, στην περιοχή της Τοσκάνης που είναι πάρα πολύ ωραία! Πήγαμε παντού βόρια νότια, δυτικά ήταν υπέροχα, περάσαμε 2-3 ημέρες στη Γερμανία και μετά στην Ελβετία!  Αν και το να ταξιδεύεις είναι μπελάς, επειδή έχεις τα κοστούμια σου στην βαλίτσα ,τώρα είμαι σε ένα ταξί μετά στο λεωφορείο, είμαι κουρασμένος, πεινασμένος, έχω αρπάξει κρυολόγημα…Όμως όσο μεγαλύτερη η περιπέτεια τόσο πιο πολύ μου αρέσει! Τώρα θα γυρίσουμε στη Νέα Ορλεάνη για να δουλέψουμε στο σπίτι και να ετοιμαστούμε για την επόμενη περιοδεία. Στις Η.Π.Α. συνήθως δουλεύουμε από Πέμπτη μέχρι Κυριακή δίνουμε συναυλίες σε όλες τις πολιτείες σε όλη την ανατολική ακτή και την δυτική, στην Καλιφόρνια, την Ουάσιγκτον, Β & Ν Καρολίνα, Σικάγο, Νέα Υόρκη σε όλο το Αρκάνσας σε όλη την Λουϊζιάνα με αυτό τον τρόπο περιοδεύουμε στην Αμερική

Η τζαζ δημιουργήθηκε στην Αμερική, υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός εκεί;

Alfred Caston: Συνέχεια. Ο ανταγωνισμός όμως κάνει την μουσική τόσο μεγάλη και σπουδαία. Κάθε γενιά θέλει ένα διαφορετικό είδος μουσικής, επειδή ο κόσμος κινείται συνεχώς προς τα εμπρός. Μουσική και μουσικοί πάντα συντονίζονται με τις παγκόσμιες αλλαγές όμως στην σύγχρονη εποχή το μόνο που κάνουμε είναι να παίζουμε την παλιά μουσική με καινούργιο ήχο.

Υπάρχουν διαφορές στην τζαζ ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α;

Alfred Caston: Πιστεύω αν υπάρχουν διαφορές στην μουσική οφείλονται στην διαφορετική κουλτούρα και στον τόπο που ζουν οι μουσικοί. Ο λόγος που καταλαβαίνεις αμέσως ότι είμαι από την Νέα Ορλεάνη οτιδήποτε και αν παίξω, οφείλεται στο ότι ζω και αντιλαμβάνομαι την μουσική διαφορετικά. Όταν ακούω κάποιον τραγουδιστή gospel ή τζαζίστες, μουσικούς, κιθαρίστες από άλλες χώρες αναγνωρίζω ότι δεν είναι από την Νέα Ορλεάνη από τον τρόπο που παίζουν. Αλλά πάντα η μουσική είναι μουσική. 

Οι τζαζίστες έρχονται στις Η.Π.Α για να αποκτήσουν την δική σας κουλτούρα! 

Alfred Caston: Και αυτό είναι τόσο θαυμάσιο! Το σλόγκαν μας είναι να μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα της Νέας Ορλεάνης σε όλο τον κόσμο αλλά όταν ταξιδέψουμε στον κόσμο και σας αισθανθούμε, σας παίρνουμε μαζί μας στην Νέα Ορλεάνη

---------------------------------------------------
Alfred Caston: Guitar/back vocal 
Albert Mickel: Lead vocal
Jan Randolph: Lead/back vocal
Angela Dunn: Keys/back vocal
Carolyn Shield: Back vocal/keys
Lisa Cole: Lead/back vocal
Oliver Alcorn: Drums 

Πηγή: skai.gr