Τούρκος πιανίστας κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ μέσω Twitter

Ο διάσημος τούρκος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι κλήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και κινδυνεύει με φυλάκιση με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους εξαιτίας κάποιων σχολίων του στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Σάι, που μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, ειρωνεύτηκε μεταξύ άλλων στο Twitter το κάλεσμα ενός μουεζίνη σε προσευχή, που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία την Πέμπτη, ο μουσικός, ο οποίος ήταν εμφανώς κακοδιάθετος, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Αν ο Σάι κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Ο πιανίστας δήλωσε ότι εάν στερηθεί την ελευθερία του για τέτοιο χρονικό διάστημα θα σημάνει το τέλος της καριέρας του.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή ο Σάι έκλεισε το λογαριασμό του στο Twitter, και κάνει σχέδια να αφήσει την Τουρκία για την Ιαπωνία, καθώς σύμφωνα με το συνήγορό του έχει δεχθεί και απειλές ότι θα τον σκοτώσουν.

Σημειώνεται ότι ο 42χρονος είναι σφοδρός επικριτής της ισλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν, και για το λόγο αυτό, πολλοί παραλληλίζουν την περίπτωσή του με αυτή των Pussy Riot, του πανκ συγκροτήματος στο οποίο επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης για προσβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και πρόκληση μίσους επειδή τραγούδησαν κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό.
Πηγή: skai.gr